Partidul Republican a sancționat politic doi oficiali aleși din partidul lor care investighează rolul lui Donald Trump în asaltarea Capitoliului și a considerat protestele din acea zi drept o „expresie politică legitimă”, scrie AFP.

Afis al Partidului RepublicanFoto: Jason Redmond / AFP / Profimedia Images

Liz Cheney și Adam Kinzinger sunt singurii doi republicani care fac parte din comisia parlamentară care încearcă să facă lumină asupra acțiunilor fostului președinte în timpul atacului asupra Congresului Statelor Unite al susținătorilor săi din 6 ianuarie 2021.

Partidul conservator a adoptat o moțiune de cenzură în principal simbolică, acuzându-i pe cei doi de comportament „distructiv pentru Camera Reprezentanților, Partidul Republican și republica noastră”.

El a mai subliniat că demonstrațiile din 6 ianuarie, pe care unii democrați le numesc un act de terorism, au fost o „expresie politică legitimă”.

Acest vot de vineri confirmă încă o dată influența considerabilă pe care Donald Trump o păstrează în tabăra sa, la mai bine de un an după ce a fost înlăturat de la putere de Joe Biden.

Miliardarul republican a acuzat-o în repetate rânduri pe Liz Cheney, care a devenit unul dintre cei mai mari dușmani ai săi în Congresul SUA, că este „neloială și belicoasă” și a anunțat în septembrie că îi va sprijini rivalul la primarele republicane pentru a o împiedica să fie realeasă.

Liz Cheney a criticat această decizie susținând că „liderii Partidului Republican s-au făcut ostaticii de bunăvoie ai unui bărbat care recunoaște că a încercat să răstoarne ilegal rezultatul alegerilor prezidențiale”.

În culise, câțiva lideri ai Partidului Republican, începând cu fostul președinte George Bush, au făcut totuși donații pentru campania sa de realegere.

Și mai multe persoane moderate de partid au denunțat votul de vineri. „E o rușine pentru un partid care ar cenzura oamenii care caută adevărul în fața vitriolului”, a spus senatorul Mitt Romney.