SUA susțin că Rusia s-a pregătit să „fabrice un pretext pentru o invazie” a Ucrainei, de data aceasta folosind un videoclip „grafic” care ar reprezenta un atac fals împotriva Rusiei, potrivit CNN și Washington Post.

Cu soldatii masati langa granita Ucrainei, Rusia pune conditii OccidentuluiFoto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Un înalt oficial al administrației a declarat pentru CNN că SUA deține informații care sugerează că guvernul rus, cu ajutorul serviciilor de informații ale Rusiei, intenționează să producă un videoclip de propagandă care prezintă scene grafice ale unei „explozii false cu cadavre puse în scenă, actori care înfățișează persoane îndoliate și imagini cu locații distruse și echipamente militare”, a spus oficialul.

SUA consideră că Rusia a recrutat deja actori care să fie implicați în atacul fals.

SUA consideră că echipamentul militar folosit în videoclipul atacului fabricat ar fi făcut să arate atacul ca fiind al ucrainenilor sau al unei națiuni aliate. Oficialul a spus că videoclipul ar putea include imagini cu drone Bayraktar, pe care aliatul NATO Turcia le-a furnizat Ucrainei, „ca mijloc de a implica NATO în atac”.

Atacul fals din videoclip ar viza teritoriului suveran al Rusiei sau ar fi împotriva persoanelor vorbitoare de limbă rusă, a spus oficialul, și „va fi lansat pentru a sublinia o amenințare la adresa securității Rusiei și pentru a sprijini operațiunile militare”, a spus oficialul.

„Acest videoclip, dacă va fi lansat, ar putea oferi lui Putin scânteia de care are nevoie pentru a iniția și justifica operațiuni militare împotriva Ucrainei”, spune oficialul pentru CNN.

„Arată nivelul de cinism de care este capablă cealaltă parte a acestui conflict”, a declarat joi pentru MSNBC Jon Finer, consilier adjunct pentru securitate națională.

„Nu spunem în mod definitiv că asta vor face ei. Spunem că aceasta este o opțiune luată în considerare și că au folosit astfel de pretext în trecut pentru a justifica acțiunea militară”, adaugă Finer.