Președintele rus Vladimir Putin și premierul britanic Boris Johnson au discutat în sfârșit la telefon despre Ucraina după un incident aerian în „zona de interes” a Marii Britanii, relatează The Jerusalem Post.

Boris Johnson la telefonFoto: Andrew Parsons / Avalon / Avalon Editorial / Profimedia

„Marea Britanie a interceptat și escortat 4 bombardiere rusești care se apropiau de zona sa de interes miercuri”, a anunțat un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene Regale, precizând că aeronavele Rusiei nu au intrat în spațiul aerian suveran al Marii Britanie.

Kremlinul a anunțat că, după acest incident, Johnson și Putin au avut o conversație telefonică despre situația din Ucraina și garanțiile de securitate cerute de Moscova.

Președintele rus i-a spus lui Johnson că blocul NATO nu este pregătit să răspundă adecvat îngrijorărilor Rusiei, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Kremlinului.

Biroul premierului britanic a anunțat că acesta i-a transmis lui Putin că orice incursiune în Ucraina ar fi o eroare de calcul tragică.

„Prim-ministrul și-a exprimat îngrijorările profunde despre activitățile ostile din prezent ale Rusiei la granița ucraineană”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Boris Johnson.

„El a subliniat nevoia de a găsi o cale de a merge înainte care să respecte atât integritatea teritorială a Ucrainei cât și dreptul la autoapărare.

Conversația a avut loc după ce Kremlinul l-a atacat dur pe Boris Johnson

Discuția dintre cei doi a avut loc după ce mai devreme în cursul zilei de miercuri Kremlinul l-a ridiculizat pe Johnson, afirmând că acesta este „complet confuz” și a denunțat „prostia și ignoranța politicienilor britanici”.

„Are sens să vorbim cu toată lumea. Rusia și președintele Putin au disponibilitatea de a vorbi cu toată lumea. Până și cu cineva care este complet confuz, i se oferă explicații exhaustive”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, cu privire la Johnson, după ce acesta a anulat o conversație telefonică pe care trebuia să o aibă cu președintele rus.

Johnson a fost marți într-o vizită oficială la Kiev unde a acuzat Rusia că ține o armă la capul Ucrainei.

Ministerul de externe de la Moscova a folosit un limbaj și mai dur la adresa ministrului britanic de externe, Liz Truss, după ce aceasta a anunțat că Marea Britanie va trimite provizii „aliaților baltici de la Marea Neagră”.

„Doamnă Truss, cunoștințele dumneavoastră de istorie nu se compară cu cele pe care le aveți despre geografie”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe.

„Dacă cineva are nevoie de salvare, este lumea care trebuie să fie salvată de prostia și ignoranța politicienilor britanici”, a adăugat ea.