Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că un raid al forțelor speciale antiteroriste americane pentru a efectua joi un raid în nord-vestul Siriei l-a vizat pe liderul ISIS, adăugând că va da mai multe detalii despre operațiune mai târziu în cursul zilei de joi, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Grație priceperii și curajului forțelor noastre armate, l-am scos de pe câmpul de luptă pe Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi - liderul ISIS. Toți americanii s-au întors în siguranță din această operațiune", a declarat Biden într-un comunicat.

Un înalt oficial al administrației americane a declarat pentru Reuters că al-Quraishi a fost ucis în raid.

Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurachi a murit într-o explozie pe care a provocat-o, a declarat un înalt oficial de la Casa Albă, citat de AFP.

"La începutul operațiunii, ținta teroristă a detonat o bombă care l-a ucis pe el, dar și pe membrii propriei sale familii, inclusiv femei și copii", a declarat el, adăugând că bilanțul exact al operațiunii este încă în curs de evaluare.

Predecesorul său, al-Baghdadi, a fost ținta unei operațiuni similare

Biden intenționează să facă declarații despre operațiunea din Siria la 16.30 (ora României), a precizat Casa Albă.

Soldați din forțele speciale au desfășurat cu succes o misiune în nord-vestul Siriei, a anunțat joi dimineață Pentagonul.

Locuitorii orașului Atmeh din nord-vestul Siriei și rebelii care luptă împotriva guvernului sirian au spus că s-au consemnat mai mulți morți din rândul civililor în operațiunea de două ore, adăugând că raidul ar fi vizat un jihadist afiliat la Al-Qaida.

Gruparea Stat Islamic a confirmat în octombrie 2019 moartea liderului său, Abu Bakr al-Baghdadi, ucis într-o operațiune americană în nordul Siriei, și a anunțat că succesorul său este Abu Ibrahim Al-Hashimi Al-Qurashi.

"Majlis al-shura (adunarea consultativă, în arabă)" a jurat credință lui Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurashi în calitate de "comandant al credincioșilor" și nou "calif al musulmanilor", transmite atunci SI.

El a fost în trecut în mâinile americanilor

De menționat că, înainte să ajungă capul organizației Stat Islamic, al-Hashemi al-Qurashi a fost la un moment dat în custodia forțelor americane.

La începutul anului 2008, forțele americane au făcut un raid la reședința acestuia din Mosul și l-au arestat; a fost încarcerat în Camp Bucca, un important centru de detenție administrat de SUA, potrivit New/Lines Magazine.

Timp de luni de zile, Qardash a fost supus unor sesiuni intense de interogare de către americani, el insistând că s-a alăturat organizației teroriste în 2007, nu mai devreme, și că a fost numit judecător religios general imediat ce a devenit membru și că a fost ales ca adjunct al lui al-Baghdadi, în același an.

În 2009, după ce SUA și Irakul au semnat Acordul privind reducerea prezenței militare americane în Irak, deținuții aflați în închisorile administrate de alianța de ocupație au fost eliberați.

Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurashi a fost eliberat și el, în cirscumstanțe neclare.