Ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau, va face lobby în Statele Unite pentru ca trupele americane ce vin acum să rămână permanent, a declarat joi un oficial polonez înaintea vizitei lui Rau la Washington din această săptămână, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Administrația președintelui Joe Biden a anunțat miercuri desfășurarea a aproape 3.000 de soldați americani în Europa de Est în următoarele zile, pe fondul unui impas cu Rusia în legătură cu Ucraina, acționând astfel pentru a proteja aliații NATO de potențiale repercusiuni în cazul izbucnirii unui război.

Aproximativ 1.700 dintre acești militari americani ar urma să ajungă în Polonia, au transmis miercuri ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, și Pentagonul, dar prezența soldaților este menită să fie una temporară.

"Este normal ca diplomația poloneză să caute să lărgească prezența aliată sub forma unei rotații permanente", a declarat pentru Reuters ministrul adjunct de externe polonez, Marcin Przydacz.

"Situația actuală de securitate înseamnă că nevoia de a consolida această politică de descurajare este și mai presantă", a adăugat acesta.

Rau se va deplasa joi la Washington pentru a se întâlni vineri cu secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, pentru a decide când și unde ar trebui să fie staționate trupele americane în Polonia, precum și eventualele sancțiuni contra Rusiei.

Citește și