Douăsprezece persoane au murit și în jur de 50 au fost internate în suburbiile orașului Buenos Aires după ce au consumat cocaină ”alterată” (preparată cu substanțe chimice otrăvitoare), au anunțat miercuri autoritățile, emitând un avertisment urgent pentru consumatorii care au achiziționat droguri în „ultimele 24 de ore”, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Cei care au cumpărat droguri în ultimele 24 de ore ar trebui să le arunce”, a declarat ministrul provincial al securității din Buenos Aires, Sergio Berni, televiziunii Telefe.

El a adăugat că autoritățile „încearcă să localizeze substanța toxică pentru a o scoate din circulație”.

Operațiuni ale poliției au fost efectuate în popularul cartier Tres de Febrero, la nord-vest de Capitală, iar în jur de zece persoane au fost arestate, potrivit ministrului.

Acolo au fost confiscate plicuri de cocaină, similare celor identificate de rudele victimelor.

Alerta a fost dată miercuri când au avut loc mai multe decese și otrăviri grave în trei spitale separate din suburbiile orașului Buenos Aires.

Victimele, printre care mai mulți bărbați în vârstă de treizeci și patruzeci de ani, au suferit convulsii violente și stopuri cardiace bruște, potrivit rapoartelor medicale citate de mai multe mass-media.

Parchetul local, din raionul San Martin, a anunțat „s-a stabilit că în prezent circulă o substanță foarte toxică comercializată sub denumirea de cocaină”, recomandând cea mai mare prudență persoanelor aflate în posesia drogului.

„Când se spune cocaină proastă, nu vorbim aici de cocaină alterată sau expirată”, ci preparată cu o substanță toxică, a subliniat Berni.

"Fiecare dealer care cumpără cocaină, o împarte. Unii o fac cu substanțe netoxice, precum amidonul. Alții pun halucinogene în ea și dacă nu există control se întâmplă așa ceva", a adăugat el.