Unsprezece persoane, inclusiv patru civili, au fost ucise în tentativa eșuată de lovitură de stat împotriva președintelui Umaro Sissoco Embalo, marți, în Guineea-Bissau, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului, citat de AFP.

Soldat patruland in Guineea BissauFoto: AFPTV teams / AFP / Profimedia

"Guvernul deplânge (...) pierderea a 11 oameni curajoși în timpul atacului. 11 victime, soldați și paramilitari, patru civili inclusiv șoferul și un înalt funcționar al Ministerului Agriculturii", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Fernando Vaz, de asemenea Ministrul Turismului, în cadrul unei conferințe de presă.

Forţele de securitate au reuşit să oprească atacul după cinci ore de schimburi de focuri marţi seară, potrivit ziarului citat. Preşedintele a spus că "a revenit calmul" în fosta colonie portugheză, care are o populaţie de aproape 2 milioane de locuitori.

Preşedintele Embalo a declarat că responsabilii pentru ceea ce a descris ca fiind un puci eşuat au vrut să-l ucidă pe el, precum şi pe membrii guvernului.

"Nu au vrut doar o lovitură de stat, au vrut să-l ucidă pe preşedintele republicii, pe prim-ministru şi miniştrii", a spus el, potrivit agenţiei portugheze de presă Lusa. Cu toate acestea, mai multe informaţii erau neclare miercuri.

Guineea-Bissau a trecut prin nouă lovituri de stat şi tentative de puci de la independenţa sa în 1974 şi este considerată un hub major pentru traficul de droguri, în special cocaină.

Tentativa de lovitură de stat intervine după răsturnările recente ale guvernelor în statele vest-africane Mali, Guineea şi Burkina Faso, unde armata a luat puterea.