Rusia, care de obicei este asemănată cu un urs, a reacţionat miercuri cu ironie la afirmaţia purtătoarei de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, care a comparat cu o zi în urmă Rusia cu o „vulpe”, relatează agenţia rusă TASS, citată de Agerpres.

Vladimir Putin calare pe un ursFoto: Amazon

În conferinţa sa de presă zilnică, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe atribuise Moscovei responsabilitatea pentru criza legată de Ucraina, comparând Rusia cu o vulpe ce ţipă de pe acoperişul coteţului că îi este frică de găini. Reacţia sa intervenea la scurt timp după conferinţa de presă comună a preşedintelui rus Vladimir Putin cu premierul ungar Viktor Orban.

După o tăcere de mai bine de două săptămâni cu privire la criza între Rusia şi Occident legată de Ucraina, Putin a acuzat SUA şi NATO că nu doar ignoră cererile-cheie ale Moscovei privind garanţiile de securitate, ci şi folosesc Ucraina drept „instrument” în eforturile lor de a descuraja Rusia şi de a o atrage într-un război, potrivit agenţiilor de presă ruse.

El a avertizat împotriva unui scenariu ipotetic în care Ucraina ar fi admisă în NATO şi apoi ar încerca să recucerească peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, ceea ce ar duce, potrivit lui Putin, la o potenţială confruntare militară între Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică.

Rusia, o „vulpe” sau un „urs”?

Washingtonul, care invită Rusia să-şi retragă zecile de mii de soldaţi comasaţi la frontiera cu Ucraina pentru a demonstra că într-adevăr nu doreşte să atace ţara vecină, aşa cum susţine, a respins criticile liderului de la Kremlin.

„Când vulpea ţipă de pe acoperişul coteţului că îi este frică de găini, ceea ce în esenţă fac ei, aceasta nu trebuie interpretată ca o declaraţie de fapt”, a reacţionat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe. „Ştim cine este vulpea în acest caz. Am văzut acumularea de trupe la graniţă”, a adăugat Psaki.

În acest context, RIA Novosti aminteşte că, înaintea sa, secretarul de stat american Antony Blinken recursese la o comparaţie similară, afirmând că vulpea vrea să atace coteţul, pe motiv că " găinile sunt o ameninţare".

„Cu toate acestea, Rusia a fost în mod tradiţional comparată cu un urs. Şi cu toată dorinţa, ursul nu se poate urca pe acoperişul coteţului. Este prea mare şi prea greu”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, rugat să comenteze cu privire la această comparaţie.

El a adăugat în glumă că metaforele şi expresiile figurative nu intră în atribuţiile sale.

Citește și: