Kremlinul l-a atacat miercuri pe Boris Johnson pe care l-a descris ca fiind „complet confuz” și a ridiculizat „prostia și ignoranța” politicienilor britanici după ce prim-ministrul de la Londra a anulat un apel telefonic pe care trebuia să îl aibă cu președintele rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului (dreapta, jos)Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Comentariile - extrem de dure chiar și după standardele tot mai belicoase ale Moscovei - par să indice că, în public cel puțin, Kremlinul nu este dispus la compromisuri în disputa sa cu Occidentul care acuză Rusia că plănuiește o invazie în Ucraina.

Rusia, care a masat peste 100.000 de militari la granița sa cu Ucraina, neagă că intenționează să invadeze țara dar spune că ar putea lua anumite măsuri militare dacă garanțiile de securitate pe care le-a cerut nu sunt întrunite.

Kremlinul l-a atacat dur pe Boris Johnson miercuri după ce acesta a anulat un apel telefonic pe care trebuia să îl aibă la începutul săptămânii cu Vladimir Putin. Premierul britanic a luat decizia pentru a putea răspunde în parlament întrebărilor privind petrecerile organizate la biroul său de pe Downing Street.

Johnson a fost marți într-o vizită oficială la Kiev unde a acuzat Rusia că ține o armă la capul Ucrainei.

Atacuri dure ale oficialilor ruși

„După cum știți, am anunțat deja apelul telefonic cu prim-ministrul Johnson încă o dată și nu vom mai face anunțuri suplimentare”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Are sens să vorbim cu toată lumea. Rusia și președintele Putin au disponibilitatea de a vorbi cu toată lumea. Până și cu cineva care este complet confuz, i se oferă explicații exhaustive”, a adăugat Peskov.

Ministerul de externe al Rusiei a mers și mai departe, ridiculizându-l pe ministrul britanic de externe Liz Truss după ce aceasta a anunțat că Marea Britanie va trimite provizii „aliaților baltici de la Marea Neagră”.

„Doamnă Truss, cunoștințele dumneavoastră de istorie nu se compară cu cele pe care le aveți despre geografie”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe de la Moscova.

„Dacă cineva are nevoie de salvare, este lumea care trebuie să fie salvată de prostia și ignoranța politicienilor britanici”, a adăugat ea.

Liz Truss anunțase pe 30 ianuarie că Marea Britanie va extinde spectrul sancțiunilor ce pot fi adoptate împotriva Rusiei.

„Orice companie de interes pentru Kremlin şi regimul din Rusia va putea fi vizată, aşa că nu va mai exista loc în care să se ascundă pentru oligarhii lui (Vladimir) Putin, pentru companiile ruse implicate în susţinerea statului rus”, a precizat ea.

Autoritățile de la Londra au anunțat de asemenea că aprovizionează Ucraina cu arme antitanc pentru ca țara să se poată apăra în cazul unei invazii rusești.