Militarii ruși din regiunea moldovenească separatistă din Transnistria, care se învecinează cu Ucraina, au organizat exerciții militare pentru a practica mișcări sub acoperire și au folosit lansatoare automate de grenade, a anunțat marți Ministerul rus al Apărării, relatează Reuters.

Exercitii militareFoto: Captura video

Exercițiile au avut loc pe fundalul acumulării de trupe rusești în apropierea Ucrainei și a unui val de activitate militară care a pus Occidentul pe jar și a stârnit temeri că Moscova intenționează să atace Ucraina, deși Rusia neagă orice astfel de plan.

Accentul acestor preocupări îl reprezintă prezența unor militari în vestul Rusiei, Crimeea anexată și Belarus, unde Moscova și Minsk plănuiesc să organizeze exerciții comune. Kievul și-a exprimat, de asemenea, îngrijorări cu privire la Transnistria, unde Rusia are peste 1.000 de soldați și trupe de menținere a păcii.

Rusia neagă orice comportament amenințător.

Marți, Grupul Operațional al Forțelor Ruse (OGRF) a organizat exerciții de antrenament la poligonul de tragere din Transnistria împotriva unor ținte care simulau unități de infanterie și echipamente în deplasare. Forțele au practicat, de asemenea, și ocuparea pozițiilor de tragere.

Grupul Operațional include în jur de 450 de soldați de menținere a păcii, precum și aproximativ 500-750 de soldați care păzesc un depozit de muniții.

Forțele ruse de menținere a păcii au apărut în regiunea separatistă a Transnistriei după ce aceasta a purtat un scurt război cu Moldova în 1992 și s-a declarat stat independent. Rămâne nerecunoscut de nicio țară, inclusiv de Rusia.

Vorbitorii de limbă rusă din Transnistria s-au separat de Moldova în 1990, cu un an înainte de dizolvarea Uniunii Sovietice, temându-se că țara ar putea fuziona în scurt timp cu România, a cărei limbă și cultură o împărtășește în mare măsură.