Un documentar nord-coreean difuzat joi îl arată pe Kim Jong-un în timp ce acesta gestionează „cele mai mari greutăți” cu care s-a confruntat vreodată țara, liderul suprem fiind văzut șchiopătând, potrivit Reuters.

Nord-coreenilor le este interzis sa vorbeasca despre pierderea in greutate a liderului supremFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Numit „2021, Marele An al Victoriei”, documentarul de 110 minute trece în revistă o serie de realizări clamate de regimul lui Kim anul trecut, printre acestea numărându-se dezvoltarea de rachete, proiectele de construcție și eforturile de înfrângere a pandemiei de COVID-19.

Naratorul laudă în mod repetat aceste proiecte drept semne ale „victoriei” ale regimului condus de un Kim Jong-un vizibil mai slab, la fel ca în alte documentare recente difuzate de propaganda de la Phenian.

Documentarul nu a oferit mai multe informații despre greutățile cu care se confruntă țara însă Coreea de Nord trece printr-o gravă criză alimentară, a suferit de secete și inundații și este supusă sancțiunilor internaționale din cauza programului său de dezvoltare a unor rachete balistice.

Coreea de Nord nu a raportat în mod oficial nicio infecție cu coronavirusul dar și-a închis granițele și a impus măsuri antiepidemice extrem de dure, persoanele care încalcă restricțiile fiind trimise la muncă silnică.

În pofida sancțiunilor, Phenianul și-a continuat programul de dezvoltare a unor rachete balistice, efectuând recent cel mai mare test din ultimii 5 ani.

Kim Jong-un, văzut șchiopătând

La un moment dat în documentarul difuzat marți Kim Jong-un poate fi văzut șchiopătând în timp ce are dificultăți în a coborî o serie de trepte improvizate la un șantier de construcții.

„Această înregistrare video arată latura sa maternă prin care și-a dedicat propriul trup pentru a împlini visurile oamenilor”, afirmă naratorul.

Documentarul nu vorbește direct despre pierderea în greutate a liderului suprem însă el este vizibil mai slab.

În luna iunie a anului trecut presa de la Phenian a transmis că nord-coreeni „plâng” din cauză că Kim a slăbit atât de mult.

„Văzând că secretarul general respectat (Kim Jong Un) arată atât de slab frânge atât de mult inima poporului”, a spus un bărbat într-un interviu difuzat de radiodifuzorul de stat KRT.

Autoritățile nord-coreene au interzis populației să vorbească despre pierderea în greutate a lui Kim, linia oficială a Phenianului fiind că acesta a slăbit fiindcă suferă pentru popor.

Într-o altă secvență, documentarul îl arată pe Kim singur, privind răsăritul soarelui în timp ce călărește un cal alb pe o plajă.

Citește și: