Lumea occidentală ar putea fi divizată în ceea ce privește reacția față de acțiunile președintelui rus Vladimir Putin. Dar asupra unui lucru ne putem pune cu toții de acord, nu? Putin este tipul rău în drama ucraineană. De fapt, nu, scrie Financial Times.

Vladimir Putin la conferinta de presaFoto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Unul dintre cele edificatoare și deprimante lucruri cu privire la politica internațională este existența unui cult al lui Putin. Există un număr semnificativ de lideri mondiali și personaje politice influente care îl admiră profund pe președintele rus.

Clubul său de fani este unul global, întinzându-se în Asia, Orientul Mijlociu, Americi și Europa.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, descoperise ceva când a remarcat în 2018 că „există o cerere în lume pentru lideri suverani, pentru lideri decisivi (...) Putin al Rusiei a fost punctul de început”.

„Țarul” Vladimir Putin

Când Vladimir Putin a apărut prima dată ca lider al Rusiei în anii 1999-2000 el părea o anomalie - un lider forte naționalist în era unor tehnocrați globaliști. Angela Merkel, fostul cancelar german, a sugerat odată că Putin încerca să aplice tehnicile secolului XIX într-o eră diferită.

Însă acum, cu valorile democratice sub presiune în întreaga lume, Putin pare tot mai mult un om care a prevăzut viitorul politicii globale, nu o relicvă a trecutului. Liderul rus a atras fani și copiatori care îi admiră cruzimea, disponibilitatea de a folosi violență, sfidarea sa de tip macho în fața „corectitudinii politice” și stilul autocratic de conducere.

După cum remarca comentatorul rus Dmitri Trenin: „Putin este un lider pre-comunist. El este un țar”.

Unul dintre marile pericole ale actualei crize din Ucraina este că, dacă Putin iese aparent victorios, stilul său de conducere va deveni și mai prestigios și va atrage și mai mulți imitatori din întreaga lume.

Acaparările de teritoriu, amenințările militare, minciunile și asasinatele vor părea tehnicile unui câștigător. Putin a servit deja drept model pentru o nouă generație de lideri autoritari și populiști, inclusiv din Europa și Statele Unite.

(FOTO: Matarazzo-Fotogramma-Ropi)

Admiratori la Washington și în Uniunea Europeană

Donald Trump a fost nevoit să fie puțin evaziv vizavi de admirația sa pentru Putin. Dar unii dintre foștii consilieri apropiați ai președintelui republican au fost mai direcți.

După anexarea Crimeei în 2014, Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Trump, l-a lăudat pe Putin: „El ia o decizie și o execută rapid (...) Asta înseamnă un lider”.

În timpul actualei crize din Ucraina, Tucker Carlson, cel mai influent comentator al Fox News, și-a exprimat deschis sprijinul pentru Putin.

Viktor Orban, premierul ungar și autoproclamatul campional al „democrației iliberale” din Uniunea Europeană,îl va vizita pe Putin săptămâna aceasta. Orban a declarat anterior că UE trebuie să admită că Putin „și-a făcut țara măreață din nou”.

La fel ca Putin, Orban s-a poziționat drept campion al unei minorități din Ucraina - în cazul de față, a etnicilor maghiari.

Printre ceilalți fani proeminenți ai lui Putin se numără Nigel Farage, militantul pro-Brexit, și Matteo Salvini, liderul Ligii Nordului din Italia și fostul vicepremier al țării.

Comentând despre desfășurarea de trupe rusești în Orientul Mijlociu, Farage nu și-a putut ascunde admirația: „Modul în care a jucat întreaga chestie cu Siria. Genial!”.

Salvini și-a făcut fotografii în Piața Roșie purtând un tricou cu Putin în timpul unei vizite în Rusia.

FOTO: Kremlin.ru

Club de fani în Orientul Mijlociu

Clubul de fani al lui Vladimir Putin se întinde în Asia și Orientul Mijlociu.

Rodrigo Duterte, liderul Filipinelor, a fost pe larg acuzat de finanțarea unor brigăzi de execuții în timpul mandatului său de președinte. Întrebat care este liderul mondial pe care îl admiră cel mai mult, Duterte a răspuns: „Eroul meu favorit este Putin”.

Benjamin Netanyahu, fostul prim-ministru israelian și un alt dur autointitulat, era încântat de vizitele sale în Rusia pentru a discuta geopolitică cu Putin. Campania sa electorală din 2019 a folosit un afiș cu liderul israelian dând mâna cu Putin sub sloganul: „Netanyahu: Într-o ligă a lui însuși”.

Putin a întreținut relații cordiale și cu alți lideri din Orientul Mijlociu. El i-a făcut cadou lui Abdel Fattah al-Sisi, președintele Egiptului, o pușcă Kalașnikov. Sisi, ale cărui forțe de securitate au ucis sute de protestatari pe străzile Egiptului, a părut vrăjit de dar.

Mohammad bin Salman, prințul moștenitor și liderul de facto al Arabiei Saudite, este un alt fan al lui Putin. Pe măsură ce prințul saudit își consolida puterea, unii dintre consilierii săi britanici au notat admirația profundă a acestuia pentru Putin, comentând că „era fascinat de el (...) îi plăcea ce face”.

FOTO: Marco Bertorello / AFP / Profimedia Images

De ce contează cultul internațional al lui Putin?

Acest sentiment reciproc între saudit și rus a intrat într-o nouă dimensiune după ce prințul moștenitor a fost acuzat de ordonarea asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi. Pentru o perioadă a părut că bin Salman riscă să devină un paria pe scena internațională.

Însă Putin a fost cel care l-a reprimit pe prințul saudit în clubul liderilor mondiali. La primul summit G20 la care acesta a participat după uciderea lui Khashoggi, prințul saudit a bătut palma cu un Putin cu rânjetul pe buze. Președintele rus a fost la rândul său acuzat ulterior de autorizarea tentativei de asasinare a disidentului Alexei Navalnîi, văzut drept principalul lider al opoziției din Rusia.

Acea strângere de mână exuberantă dintre Putin și bin Salman arată esența cultului internațional al lui Putin.

Cei mai mari admiratori ai liderului rus sunt adesea cei care, la fel ca Duterte și bin Salman, îi împărtășesc afinitatea față de violență și disprețul pentru drepturile omului.

Acesta este motivul pentru care actuala confruntare dintre Rusia și Occident nu ține doar de independența Ucrainei, oricât de importantă ar fi ea. Deznodământul acestei crize va determina de asemenea tonul politicii mondiale.

Dacă Putin reușește să intimideze democrațiile occidentale, stilul său de bandit cu mână forte va părea valul viitorului.

Citește și: