Președinții Rusiei și Franței, Vladimir Putin și Emmanuel Macron, au vorbit luni la telefon pentru a doua oară în patru zile pentru a discuta despre criza din Ucraina, au declarat Moscova și Paris, relatează AFP.

Emmanuel Macron in videoconferinta cu Vladimir PutinFoto: Raphael Lafargue-Pool / Sipa Press / Profimedia

„Schimbul de opinii a continuat cu privire la situația din jurul Ucrainei și la chestiunile legate de cererile Rusiei a garanțiilor de securitate pe termen lung și stabilite legal”, a spus președinția rusă într-un comunicat.

Potrivit Kremlinului, Vladimir Putin „a evocat încă o dată în detaliu abordările principiale ale acestor probleme”.

Cei doi lideri, care au vorbit și vineri, au convenit să continue contactele telefonice dar și, potrivit Kremlinului, să studieze „posibilitatea” de a se întâlni personal.

„Acest schimb are loc în urma conversațiilor președintelui Republicii cu omologii săi ruși și ucraineni de vineri, 28 ianuarie și se înscrie în aceeași logică de detensionare”, a spus la rândul său președinția franceză în urma apelului telefonic.

Potrivit Elysée, „cei doi președinți salută progresul pozitiv în formatul Normandia”, formatul existent de discuții care reunește Rusia, Ucraina, Germania și Franța pentru a soluționa conflictul din estul Ucrainei.

Moscova este acuzată de la sfârșitul anului 2021 că a adunat 100.000 de soldați la granița cu Ucraina, în pregătirea unui atac. În schimb, Statele Unite și Regatul Unit au lansat amenințarea cu noi sancțiuni împotriva Moscovei.

Rusia neagă orice plan în direcția unui atac, cerând în același timp garanții scrise pentru securitatea sa, inclusiv respingerea aderării Ucrainei la NATO și încetarea întăririi militare a Alianței Atlantice în Est.

Această solicitare cheie a fost însă respinsă de Statele Unite săptămâna trecută într-un răspuns scris la Moscova. Kremlinul a spus că ia în considerare reacția sa.