Prim-ministrul britanic Boris Johnson a fost chemat luni să dea explicații în fața deputaților în dosarul ”partygate”, în contextul în care un raport administrativ mult așteptat despre scandalul petrecerilor de pe Downing Street în timpul lockdownului, realizat de funcţionara de rang înalt Sue Gray, arată că au existat „greșeli de leadership” și trebuie „învățate” lecții, relatează AFP.

Scott Morrison si Boris JohnsonFoto: © No10 Crown Copyright / eyevin / Eyevine / Profimedia

Liderul conservator în vârstă de 57 de ani, vizat și de o anchetă a poliției pentru aceste evenimente, urma să vorbească după-amiaza în Camera Comunelor.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat luni, în Camera Comunelor, că îi pare rău și promite că își va învăța lecția după publicarea raportului administrativ care abordează „erori de conducere”.

„Înțeleg și voi remedia”, le-a spus liderul conservator parlamentarilor, promițând schimbări în managementul din Downing Street.

Publicarea acestui raport, scris de înaltul funcționar public Sue Gray, despre petrecerile de Crăciun, sau aniversare organizate în 2020 și 2021 la reședința premierului îl subminează pe Boris Johnson, a cărui popularitate a suferit deja din cauza scandalului.

„Au existat erori de conducere și judecată din diferite părți ale Downing Street și Biroul Cabinetului în momente diferite”, a spus Sue Gray în raportul, care a fost transmis primului ministru dimineața și publicat la începutul după-amiezii.

Într-o perioadă în care britanicii au fost nevoiți să-și limiteze drastic interacțiunile sociale în mijlocul pandemiei de Covid-19, „o parte din comportamentele legate de aceste adunări sunt greu de justificat”, a subliniat ea.

Ea denunță în mod special „consumul excesiv de alcool” care „nu este adecvat într-un cadru profesional” și subliniază că grădina reședinței premierului a fost folosită pentru „adunări fără autorizație sau supraveghere clară”, ceea ce „nu era potrivit” .

Ea conchide că „un anumit număr dintre aceste adunări nu ar fi trebuit să aibă loc sau să se desfășoare așa cum s-a întâmplat. Există o lecție importantă de învățat din aceste evenimente care trebuie abordate imediat în „întregul guvern”, adaugă ea, subliniind că „aceasta nu trebuie să aștepte concluziile anchetei poliției”.

Gray a analizat 16 evenimente, dintre care 12 sunt investigate de poliție, inclusiv o întâlnire în apartamentul din Downing Street și altul de ziua lui Boris Johnson în iunie 2020.

Din cauza anchetei poliției care este în desfășurare, înaltul oficial a explicat că nu poate face decât „o referire minimă” la adunările investigate de poliție în raportul său de 12 pagini.

Poliția britanică a provocat indignare vineri, cerând ca acest raport intern să cenzureze anumite elemente cheie, pentru a nu prejudicia propriile investigații, potențial cele mai dăunătoare pentru Boris Johnson.

Partidele de opoziție și unii membri ai taberei sale conservatoare cer plecarea lui Boris Johnson.

Dezvăluirea acestor petreceri i-a șocat pe britanici, care erau atunci supuși unor izolări stricte.