Preşedintele israelian Isaac Herzog a plecat duminică într-o vizită în Emiratele Arabe Unite, prima vizită de acest tip, a anunţat biroul său, într-o tentativă de a întări legăturile din zona Golfului în contextul în care se încearcă resuscitarea acordului nuclear cu Iranul.

Isaac HerzogFoto: Justin Ng / Avalon / Profimedia

„Mă voi întâlni cu conducerea Emiratelor Arabe Unite, la invitaţia personală a şeicului Mohammed bin Zayed, prinţul moştenitor”, a afirmat Herzog, conform Agerpres.

„Îi adresez urările mele de bine şi îi sunt recunoscător pentru curajul şi stilul său de conducere curajos, pentru încheierea unui acord de pace cu Israel şi trimiterea unui mesaj către întreaga regiune că pacea este singura alternativă”, a adăugat el.

Postul de preşedinte este în Israel unul în mare parte ceremonial. Prim-ministrul Naftali Bennett a efectuat o vizită în EAU în decembrie.

EAU, alături de Bahrein, au semnat acorduri intermediate de SUA de normalizare a relaţiilor cu Israel, la Casa Albă, în 2020. Cele două state din Golf şi Israelul au preocupări comune în privinţa Iranului şi a aliaţilor săi din regiune.

Israelul a oferit pe 18 ianuarie sprijin de securitate şi intelligence Emiratelor Arabe Unite împotriva atacurilor cu dronă după un atac soldat cu morţi al rebelilor houthi din Yemen, potrivit unei scrisori date publicităţii marţi de liderul israelian.