Statele europene care luptă împotriva militanților islamiști din Mali vor încerca să găsească o modalitate de a-și continua misiunea, dar există limite în ceea ce privește prețul pe care Franța este dispusă să îl plătească pentru a rămâne acolo, a declarat sâmbătă ministrul francez al apărării, Florence Parly, potrivit Reuters.

Florence ParlyFoto: Nicolas Nicolas Meesyasz / Sipa Press / Profimedia Images

Relațiile dintre junta militară din Mali și partenerii săi internaționali sunt pe cale să se rupă deoarece aceasta nu a reușit să organizeze alegeri după două lovituri de stat militare.

Miercuri, junta a cerut Franței să înceteze să se mai amestece în afacerile fostei sale colonii și să își păstreze "reflexele coloniale" pentru sine.

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a spus vineri că situația a devenit nesustenabilă, în timp ce aliații europeni au convenit să elaboreze planuri, în următoarele două săptămâni, cu privire la modul de adaptare a campaniei lor, care acoperă Mali și regiunea mai largă a Sahelului, la circumstanțele în schimbare.

"Condițiile intervenției noastre, fie ea militară, economică sau politică, au devenit din ce în ce mai greu de gestionat", a declarat Parly.

"Pe scurt, nu suntem pregătiți să plătim un preț nelimitat pentru a rămâne în Mali", a spus ea.

Dar Parly a adăugat că miniștrii din cele 15 țări implicate în forța specială europeană sunt deocamdată uniți în dorința de a menține misiunea, "așa că trebuie să stabilim noile sale condiții".