Un cetăţean american, Andre Khatchatourian, a fost arestat la Moscova cu privire la trafic de armament, declară vineri agenţiei publice ruse de presă RIA Novosti Konstantin Kim, un reprezentant al Comisiei oficiale de Supraveghere a Închisorilor din capitala rusă, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Americanul Andre Khatchatourian a fost arestat în zona de tranzit a Aeroportului Şeremetievo, la Moscova, la 26 decembrie, în timp ce călătorea din Statele Unite în Armenia.

Poliţia rusă a găsit asupra americanului un pistol de tip Glock-17 şi cartuşe, potrivit lui Konstantin Kim.

Potrivit lui Konstantin Kim, Andre Khatachatourian a fost inculpat cu privire la ”trafic de armament”, o infracţiune care se pedepseşte cu până la şapte ani de închisoare.

Andre Khatchatourian pledează nevinovat şi declară că a lucrat în trecut pentru o societate privată de securitate şi o autorizaţie emisă în Statele Unite îi dă dreptul să deţină această armă, subliniază Konstantin Kim.

Americanul - de origine armeană - vorbeşte doar engleză şi armeană şi întâmpină dificultăţi în comunicarea cu personalul centrului de detenţie în care este încarcerat şi cu ceilalţi deţinuţi, precizează el.

Andre Khatchatourian este bolnav de boli cronice, iar ”starea sănătăţii sale provoacă îngrijorări”, subliniază Konstantin Kim, care precizează că Comisia de Supraveghere a Închisorilor a recomandat transferul acestuia către un spital peniteniciar.

Rusia a anunţat joi că a arestat, cu privire la contrabandă cu droguri, alt cetăţean american, un fost diplomat, Marc Fogel.

Potrivit Ministerului rus de Interne, Marc Fogel a fost arestat de către agenţi vamali la sosirea pe Aeroportul Şeremetievo din Moscova, împreună cu soţia sa, cu un zbor de la New York.

În timpul controlului vamal, în bagajele acestuia s-a găsit marijuana şi ulei de haşiş, potrivit ministerului.

Mai mulţi americani sunt încarceraţi în închisori ruseşti, dar şi invers, ruşi sunt încarceraţi în închisori americane, în contextul în care relaţiile între Washington şi Moscova se află la cel mai scăzut nivel, pe fondul crizei în centrul căreia se află Ucraina.

Rusia a evocat în trecut posibilitatea negocierii unui schimb de deţinuţi, în contextul în care în Statele Unite sunt încarceraţi traficantul de armament Viktor Bout şi Konstantin Iroşenko, un pilot condamnat într-un caz de trafic de cocaină.