Pentru a contracara problemele sale grave cu mafia și bandele violente, Suedia a anunțat vineri un proiect de ușurare a pedepsei pentru cei care dau dovezi că regretă și colaborează la anchete, potrivit AFP.

Scena crima SuediaFoto: Jeppe Gustaffson / Alamy / Profimedia Images

Ministrul social-democrat al Justiției, Morgan Johansson, a introdus un proiect de lege privind „martorul cheie” care vizează „ruperea culturii tăcerii” în bandele implicate într-o creștere sângeroasă a reglării de conturi în ultimii ani.

Sistemul prevede reducerea pedepselor atunci când un inculpat contribuie la alte anchete, „astfel încât merită să colaboreze cu poliția”, a explicat el în cadrul unei conferințe de presă.

În prezent, în Suedia, infractorilor și criminalilor li se pot reduce pedeapsa dacă cooperează cu anchetatorii propriului caz, dar nu ajutând la arestarea altora.

Legea propune, de asemenea, pedepse mai aspre pentru intimidarea martorilor și obstrucționarea activității anchetatorilor.

„Cei care atacă reclamanții și martorii atacă sistemul de justiție în ansamblu”, a pledat Johansson.

În ultimii ani, Suedia, renumită pentru că este o țară pașnică, s-a confruntat cu un val de infracțiuni extrem de violente și atacuri armate fatale atribuite bandelor mafiote.

În 2021, în regat au fost înregistrate 346 de atacuri cu arma în care au murit 46 de persoane, conform poliției, plasând Suedia printre țările din Europa cu cele mai multe ucideri prin împușcare.

În octombrie, asasinarea într-un cartier bogat din Stockholm a unuia dintre cei mai cunoscuți tineri rapperi din țară, Einar, în vârstă de 19 ani, a dat un ecou internațional fenomenului.

Majoritatea victimelor sunt tineri din cartiere dificile din marile orașe suedeze.