Rusia a transmis vineri cel mai puternic semnal de până acum că este dispusă să intre în discuții pe propunerile de securitate ale SUA și a reiterat că nu dorește un război din cauza Ucrainei, transmite Reuters.

Serghei LavrovFoto: Artyom Geodakyan / Sputnik / Profimedia

"Dacă depinde de Rusia, atunci nu va fi niciun război. Noi nu vrem războaie. Dar, de asemenea, nu vom permite ca interesele noastre să fie călcate în picioare în mod grosolan, să fie ignorate", a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov într-un interviu acordat posturilor de radio rusești.

Declarații vin în condițiile în care Rusia a masat zeci de mii de soldați în apropierea graniței ucrainene, în timp ce insistă asupra cererilor pentru o redesenare a aranjamentelor de securitate în Europa după Războiul Rece.

Statele Unite și aliații săi l-au avertizat pe Vladimir Putin că se va confrunta cu sancțiuni economice rapide și dure dacă va ataca Ucraina.

Lavrov spune acum că Occidentul ignoră interesele Rusiei, dar există cel puțin "ceva" în răspunsurile scrise prezentate miercuri de Statele Unite și NATO la propunerile Rusiei.

Deși răspunsurile nu au fost făcute publice, ambele au declarat că sunt dispuse să se angajeze cu Moscova în ceea ce privește controlul armelor și măsurile de consolidare a încrederii.

Ele au exclus acceptarea altor solicitări, inclusiv aceea ca Ucrainei să nu i se permită niciodată să adere la NATO.

Lavrov: Contrapropunerile SUA sunt mai bune decât cele NATO

Lavrov a declarat că se așteaptă să se întâlnească din nou cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în următoarele două săptămâni.

El a spus, fără a da detalii, că contrapropunerile SUA sunt mai bune decât cele ale NATO. Rusia le studiază, iar Putin va decide cum să răspundă.

Declarațiile de vineri ale șefului diplomației ruse au fost printre cele mai conciliante pe care Moscova le-a făcut cu privire la criza ucraineană, care a escaladat într-una dintre cele mai tensionate confruntări Est-Vest de la sfârșitul Războiului Rece.

Liderul belarus Alexander Lukașenko, un aliat apropiat al Rusiei, a declarat vineri că țara sa nu are absolut niciun interes într-un război și că un conflict ar izbucni doar dacă Belarus sau Rusia ar fi atacate direct.

Președintele francez Emmanuel Macron urmează să vorbească vineri la telefon cu Putin.

"Depinde de Vladimir Putin să spună dacă vrea consultări sau confruntare", a declarat ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian la postul de radio RTL, întrebat dacă liderul rus vrea să fie o "putere destabilizatoare" sau va căuta o detensionare a situației.

Kremlinul a transmis că nu exclude ca Putin să ofere în timpul conversației unele aprecieri rusești privind răspunsul Occidentului la propunerile sale.