Franța a înregistrat anul trecut cea mai mare creștere economică din ultimele cinci decenii, a doua cea mai mare economie din zona euro revenindu-și din criza COVID-19 mai repede decât se aștepta, potrivit datelor oficiale publicate vineri și preluate de Reuters.

Euro - bancnoteFoto: DreamsTime

Economia a crescut cu 0,7% în ultimele trei luni ale anului, după un al treilea trimestru deosebit de puternic, când a înregistrat un avans de 3,1%, a precizat agenția de statistică INSEE.

Economiștii chestionați de Reuters prognozaseră în medie o creștere de 0,5% în trimestrul al patrulea.

Pentru întregul an 2021, economia a înregistrat o creștere de 7%, cea mai puternică de după 1969, după o contracție de 8% în 2020, când carantinele au sufocat PIB-ul țării.

Economia și-a revenit în a doua jumătate a anului, pe măsură ce o campanie de vaccinare a luat amploare și guvernul a relaxat restricțiile privind COVID-19.

"Economia franceză și-a revenit în mod spectaculos și acest lucru a anulat criza economică", a declarat ministrul de finanțe Bruno Le Maire la televiziunea France 2.

"Există încă unele sectoare care încă mai au probleme, cum ar fi turismul și hotelurile, dar majoritatea își revin foarte puternic și asta creează locuri de muncă."

INSEE a transmis că economia a revenit la nivelurile de activitate de dinaintea crizei în trimestrul al treilea.

Statisticile din Franța vin după ce și Statele Unite au raportat că anul trecut PIB-ul a avansat cu cel mai mare ritm din ultimele aproape patru decenii.