Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că există patru căi de descurajare a Federației Ruse, pe fondul amenințării cu o nouă invazie a Ucrainei, potrivit RBC și Rador.

Dmitro Kuleba, ministrul de externe al UcraineiFoto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

Potrivit oficialului, în primul rând, este nevoie de un mesaj coordonat din punct de vedere politic și consistent, astfel încât Rusia să ştie că o potențială invazie a teritoriului Ucrainei va eșua și va fi întâmpinată cu o rezistență politică și economică foarte puternice din partea partenerilor occidentali ai Kievului.

A doua cale, a subliniat Kuleba, este pregătirea sancțiunilor economice împotriva Federației Ruse. "Am auzit multe mesaje importante și inspiratoare despre prețul pe care Rusia va trebui să-l plătească. Din păcate, aceste mesaje au fost slăbite recent din cauza discuțiilor publice despre sancțiuni care nu vor fi impuse Rusiei. Evident că acest lucru îl inspiră pe Putin și poate ajunge la concluzia că sancțiunile cu care se poate confrunta vor fi, de fapt, tolerabile" - a explicat ministrul, care consideră că astfel de mesaje ar trebui să înceteze.

Autorităţile din Ucraina speră că va fi elaborat un pachet foarte puternic și coerent de măsuri economice împotriva Federației Ruse, care să servească cel mai bine scopurilor de a descuraja Rusia.

Al treilea element de descurajare a Moscovei, potrivit lui Kuleba, este consolidarea cooperării cu Ucraina în domeniul militar și în apărare. "Fiecare țară poate face ceva dacă există voință politică" - a subliniat şeful diplomaţiei ucrainene, exprimându-și recunoștința autorităților daneze pentru sprijinirea recentă a sectorului de apărare al Ucrainei.

În al patrulea rând, a subliniat Dmitro Kuleba, este vorba despre susţinerea stabilităţii economice și financiare a Ucrainei, pe care autoritățile ruse încearcă să o submineze. "Nu putem lăsa Rusia să reușească în acest sens" - a accentuat oficialul.

Potrivit acestuia, Statele Unite și alte țări au în vedere diverse măsuri pentru a ajuta Ucraina din acest punct de vedere. "Dacă vom reuși în toate cele patru puncte, vom reuși în această confruntare, nu îi vom permite lui Putin să distrugă securitatea Europei" - a conchis ministrul apărării din Ucraina, Dmitro Kuleba.