Statele Unite au declarat joi că sunt încrezătoare că Nord Stream 2, controversatul gazoduct care leagă Rusia de Germania, nu va fi activat dacă Moscova va invada Ucraina, potrivit AFP.

Traseul Nord StreamFoto: Wikipedia

„Continuăm discuțiile noastre foarte puternice și clare cu aliații noștri germani și vreau să fiu clar cu voi astăzi: dacă Rusia invadează Ucraina, într-un fel sau altul, Nord Stream 2 nu va funcționa”, a declarat numărul 3 al diplomației americane, Victoria Nuland, în fața presei.

Pe baza unui compromis la care s-a ajuns vara trecută cu Washingtonul asupra acestei conducte de gaze pe care americanii nu și-au dorit-o, dar care acum este finalizată, Berlinul a afirmat că viitorul ei este sub semnul întrebării în cazul unui atac rusesc în Ucraina.

„Lucrăm la un pachet de sancțiuni puternice” cu aliații occidentali în cazul unei invazii ruse, care acoperă mai multe aspecte „inclusiv Nord Stream 2”, a declarat joi ministrul german de externe Annalena Baerbock, în fața Camerei Deputaților.

„Cred că declarațiile făcute la Berlin, inclusiv astăzi, sunt foarte, foarte puternice”, a răspuns Victoria Nuland. „Vom lucra cu Germania pentru a ne asigura că această conducta nu va merge înainte”, a adăugat ea, menționând că nu are încă certificările necesare pentru a deveni operațional.

În timp ce China tocmai a susținut public „preocupările rezonabile” ale Moscovei în criza ucraineană, Victoria Nuland i-a cerut și rivalului asiatic să-și folosească „influența” asupra Rusiei.

„Solicităm Beijingului să-și folosească influența asupra Moscovei pentru a-i împinge în diplomație, pentru că dacă există un conflict în Ucraina, nu este bine nici pentru China”, a spus ea. „Ar fi un impact semnificativ asupra economiei globale” și „asupra sectorului energetic”, a adăugat ea.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a vorbit prin telefon în ultimele ore cu ministrul chinez de externe Wang Yi.