Încă o companie germană de energie intră în insolvență, după valul de la sfârșitul anului trecut. De data această, este vorba despre o firmă specializată în energie regenerabilă. Green City AG a confirmat intrarea în incapacitate de plată și declanșarea procedurii de insolvență, fiind al doilea furnizor de eco-investiții care a depus cerere de insolvență în 2022, după Deutsche Lichtmiete AG.

HotNews.roFoto: Hotnews

Experții din industria energetică anticipaseră, de luni de zile, intrarea în incapacitate de plată a companiei.

Potrivit informațiilor din presa germană, discuțiile cu investitorii eventual interesați au eșuat în cele din urmă, motiv pentru care conducerea companiei s-a simțit obligată să facă acest pas.

Acum, situația s-a oficializat. Green City AG a depus cerere la Tribunalul Districtual din München „din cauza insolvenței iminente și a supraîndatorării”, iar „investitorii tremură pentru 250 milioane de Euro”, relatează Handelsblatt.de.

Momentan neregenerabilă

Green City Group s-a specializat în oferirea de soluții alternative pentru sistemele de energie regenerabilă, în Europa. Potrivit grupului, până la sfârșitul anului 2020, în Germania, Spania, Italia și Franța au fost oferite mai multe centrale electrice ecologice cu o capacitate de 263 de Megawați.

Green City AGeste specializată pe investiții în sisteme de energie regenerabilă și se prezintă cu „15 ani de valoare adăugată și orientare spre valoare, împreună. Pentru protecția climei și pentru un viitor echitabil pentru generații!”. Potrivit informațiilor sale, doar investițiile private (există și investitori instituționali) s-ar ridica la 535 milioane euro, dividendele și dobânzile încasate fiind de 61 milioane euro.

Deși insolvența iminentă se profilase încă de anul trecut, Consiliul de Administrație al Green City încă mai avea speranțe de salvare la începutul lunii ianuarie. Se spunea că a fost dezvoltat un „concept de restructurare”, lucru care nu a ajutat. Acționarii au fost informați despre eșecul acestui concept, la adunarea generală extraordinară din 20 ianuarie.

Cum vor continua lucrurile pentru investitori și angajați nu este clar. Tribunalul districtual din München urmează să numească mai întâi un administrator de insolvență provizoriu, care se va ocupa de viitorul grupului.

La Lichtmiete se sting luminile

Tot mai multe companii din grupul Oldenburg Deutsche Lichtmiete declara insolvență. Acum sunt șapte companii Lichtmiete aflate în proceduri preliminare de insolvență, scrie Ecoreporter.de.

Procedura preliminară de insolvență a societății-mamă, Deutsche Lichtmiete AG, ca și a filialelor Deutsche Lichtmiete Produktionsgesellschaft mbH și Deutsche Lichtmiete Vermietgesellschaft mbH, care sunt importante pentru activitatea operațională, se desfășoară de la începutul lunii ianuarie.

Mii de investitori au investit în grup aproximativ 200 de milioane de euro prin obligațiuni, drepturi de participare și investiții directe. Obligațiunile Lichtmiete sunt listate la bursă la doar o fracțiune din valoarea lor nominală.

În luna decembrie 2021, poliția și parchetul au percheziționat spațiile comerciale și apartamentele private ale Deutsche Lichtmiete. Patru responsabili din cadrul grupului sunt cercetați sub suspiciunea de fraudă comună.

Citește și:Insolvențe pe bandă rulantă ale furnizorilor de energie, în Germania