Familia unei poloneze care a murit marți, după ce medicii au refuzat să-i facă o procedură de avort, când inima fătului a încetat să mai bată, a acuzat guvernul că are „sânge pe mâini”, scrie The Guardian.

Protest in Polonia impotriva legii anti-avortFoto: Cezary Kowalski/SOPA Images

Femeia, identificată doar ca Agnieszka T, ar fi fost în primul trimestru al unei sarcini gemelare când a fost internată la spitalul Sfânta Fecioară Maria din Częstochowa pe 21 decembrie. Moartea ei survine la un an după ce Polonia a introdus una dintre cele mai restrictive legi privind avortul din Europa.

Potrivit unui comunicat al rudelor, tânăra de 37 de ani avea dureri când a ajuns la spital, dar era „pe deplin conștientă și într-o formă fizică bună”.

Primul făt a murit în uter pe 23 decembrie, dar medicii au refuzat să-l îndepărteze, citând legislația actuală a avortului, iar familia lui Agnieszka susține că „starea ei s-a deteriorat rapid”. Spitalul a așteptat până când bătăile inimii celui de-al doilea geamăn s-au oprit o săptămână mai târziu, apoi a așteptat încă două zile înainte de a întrerupe sarcina pe 31 decembrie.

Agnieszka a murit pe 25 ianuarie. Familia ei suspectează că a murit în urma șocului septic, dar spitalul nu a identificat cauza morții ei într-un comunicat emis miercuri.

„Aceasta este dovada faptului că actualul guvern are sânge pe mâini”, a spus familia femeii într-o declarație pe Facebook. Familia a încărcat, de asemenea, imagini tulburătoare cu Agnieszka, care se afla într-o stare de sănătate precară, cu puțin timp înainte de a muri.

După întreruperea sarcinii, un preot a fost chemat de personalul spitalului pentru a efectua o înmormântare pentru gemeni, a spus familia Agnieszkăi.

Nu este primul caz de acest fel. O femei cunoscută sub numele de Izabela a murit anul trecut în septembrie, după ce i s-a refuzat intervenția medicală când i s-au rupt apa în a 22-a săptămână de sarcină. Familia ei susține că femeii de 30 de ani i s-a refuzat avortul sau operația de cezariană și că spitalul a invocat legile țării privind avortul. O anchetă a constatat că „malpraxis medical” a dus la moartea Izabelei, iar spitalul a fost amendat.

Familia Agnieszkăi susține că spitalul a refuzat să le ofere rezultatele testelor medicale ale Agnieszkăi, invocând reguli de confidențialitate. Ei spun că medicii „au insinuat” că starea de sănătate a Agnieszkăi s-ar fi deteriorat rapid din cauza ESB, cunoscută ca „boala vacii nebune” sau boala Creutzfeldt-Jakob (BCJ) și le-au sugerat că a mâncat carne crudă. Spitalul nu a făcut referire la această afirmație în declarația lor.

Potrivit declarației spitalului, Agnieszka a fost testată pozitiv pentru Covid înainte de a murit, deși a a avut test negativ de două ori la internare. „Subliniem că personalul spitalului a făcut toate acțiunile necesare pentru salvarea pacientului”, se arată în comunicat. Nu este clar dacă a fost dispusă realizarea unei autopsii.

Agnieszka a lăsat în urmă un soț și trei copii.