Joe Biden a încercat miercuri să mobilizeze marile companii americane în spatele unora dintre măsurile cuprinse în marele său plan de reformă socială, pe care nu le va putea trece în totalitate, scrie AFP.

Joe BidenFoto: Captura video

„Sunteți în plin proces de revigorare a industriei americane și vă vom ajuta”, a promis președintele american de la Casa Albă, alături, printre alții, de președintele Microsoft, șeful General Motors și șeful Ford.

„Mulți oameni văd (acest plan) doar ca niște cheltuieli sociale. Eu văd mai degrabă așa: (acest proiect) scade costurile pentru familii și pune oamenii la muncă. Creează cea mai calificată forță de muncă din lume și ne asigură că rămâne cea mai productivă și dinamică economie din lume”, a spus el.

Joe Biden a încercat timp de câteva luni să determine Congresul SUA să voteze un program de cheltuieli sociale de 1,850 miliarde de dolari, dar a trebuit să renunțe la el din lipsa unei majorități suficiente în Senat.

Dar a promis că va încerca să salveze o parte din proiect.

Pentru a face acest lucru, democratul pare să-și fi schimbat strategia: acolo unde a insistat anterior asupra beneficiilor pe care familiile le-ar obține din aceasta, a lăudat în mod special miercuri beneficiile economice ale reformelor sale, o modalitate poate de a-i convinge pe democrații de centru care îl acuză de prea multă risipă care duce la inflație.

Joe Biden nu a cuantificat proiectele pe care le consideră acum prioritare.

În cadrul întâlnirii sale de miercuri cu marile companii, a vorbit în special despre ajutorul pentru îngrijirea copiilor și investițiile în tranziția energetică, dar nu a vorbit despre unul dintre pilonii reformei, și anume un credit fiscal generos pentru familii.

„Trebuie să facem mai mult pentru a-i ajuta pe americani să se întoarcă la muncă” sau „oamenii nu se pot întoarce la muncă decât dacă au o modalitate de a avea grijă de copiii lor”, a spus Brad Smith, președintele Microsoft.

De asemenea, el l-a asigurat pe președintele SUA de „sprijinul său deplin” pentru măsurile de mediu cuprinse în plan.

În partea de discuție la care a putut participa presa, însă, nu s-a pus problema finanțării acestui plan, un subiect mult mai delicat.

Joe Biden promite că nu va ridica taxele pentru clasa de mijloc, dar atacă în mod regulat multinaționalele foarte bogate sau foarte profitabile, crezând că nu își plătesc „partea echitabilă” de taxe.