Ar fi neînțelept din partea Rusiei să atace Ucraina și, în acest caz, Turcia ar face ceea ce este necesar ca membră NATO, a declarat miercuri președintele Tayyip Erdogan, relatează Reuters.

Recep ErdoganFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Într-un interviu acordat NTV, Erdogan a spus că l-a invitat pe președintele rus Vladimir Putin în Turcia în baza unei propuneri de a găzdui ambele părți pentru a găsi o cale către pace, adăugând că se așteaptă la un răspuns de la Moscova.

Erdogan a mai spus că este nevoie de un dialog cuprinzător care să abordeze unele dintre îngrijorările de securitate ale Rusiei.

"Sper că Rusia nu va apela la un atac armat sau nu va ocupa Ucraina. Un astfel de pas nu va fi un act înțelept pentru Rusia sau regiune", a spus el. „Este nevoie de un dialog în care Rusia să fie ascultată și care să elimine preocupările rezonabile de securitate ale acestora”.

Ankara are legături bune atât cu Kievul, cât și cu Moscova, dar se opune politicilor Rusiei din Siria și Libia, precum și anexării peninsulei Crimeea în 2014. În timp ce cooperează cu Rusia în domeniul apărării și energiei, Ankara a vândut și drone sofisticate Ucrainei, înfuriind Moscova.

„Repet că suntem gata să facem tot ce este necesar și le-am transmis aceste mesaje președintelui Putin și președintelui (Volodimr) Zelenski”, a spus Erdogan. „Cred că ambele țări sunt conștiente de sinceritatea și buna intenție a Turciei”.