Marea Britanie ia în considerare trimiterea de sute de militari în Europa de Est înainte de o posibilă invadare a Ucrainei de către Rusia, relatează The Telegraph, citând surse, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Surse guvernamentale au confirmat că se poartă ”discuții foarte avansate” după ce au apărut informații de la Washington că SUA, Marea Britanie și alte câteva state aliate sunt în discuții de a consolida prezența militară a coaliției pe flancul estic, a scris The Telegraph.

Cu toate acestea, un anunț public privind detașarea militarilor dinspre un grup mic din cadrul alianței ar putea fi făcut joi, mai scrie The Telegraph.

Știrea The Telegraph vine după ce oficiali americani au spus pe surse pentru CNN că SUA și mai multe state aliate sunt în discuții pentru a mai desfășura mii de trupe în țările NATO din Europa de Est, precum România, Bulgaria și Ungaria.

Potrivit CNN, ar urma să fie trimiși aproximativ 1.000 de militari în fiecare țară și ar fi similare cu grupurile de luptă staționate în prezent în țările baltice și Polonia.

”Forța de reacție rapidă a NATO, condusă astăzi de Franța, are 5.000 de soldați și poate fi dislocată în câteva zile”, a anunțat Stoltenberg.

„Un al doilea eșalon poate fi desfășurat în termen scurt”, a spus Stoltenberg.

Forța de reacție a NATO mobilizează un total de 40.000 de militari care pot fi dislocați în țările membre ale Alianței. Franța și Statele Unite au anunțat că sunt gata să furnizeze forțe suplimentare.

8.500 de militari americani au fost puși în alertă, iar Franța a anunțat că este pregătită să desfășoare unități în România.