Regizorul ucrainean de film Oleg Sentsov, care a fost închis de Rusia după ce s-a opus anexării Crimeei de către Moscova în 2014, a declarat miercuri că președintele rus Vladimir Putin va crea haos și destabilizare în vest, dacă Ucraina va cădea, relatează Reuters.

Oleg SentsovFoto: ro-iff.ro

Rusia l-a arestat pe Oleg Sentsov în Crimeea, peninsula natală, și l-a condamnat la 20 de ani într-o închisoare de maximă securitate pentru acuzații de terorism, despre care regizorul spune că e o vendetă politică.

Occidentul a cerut eliberarea lui, iar Sentsov s-a întors în Ucraina după un schimb de prizonieri în 2019, unul dintre puținele astfel de schimburi în anii de conflict între fosta republică sovietică și Moscova.

"Semănarea haosului și a destabilizarii este strategia principală a lui Putin. El vrea să facă din Ucraina un stat decăzut", a declarat Sentsov pentru Reuters în capitala Ucrainei Kiev. „Dacă Ucraina cade, toate acestea pur și simplu se vor muta mai departe spre vest”.

Kremlinul sprijină, de asemenea, rebelii separatiști pro-ruși care luptă cu trupele guvernamentale în regiunea industrială de est a Ucrainei, Donbas, un conflict care a ucis aproximativ 15.000 de oameni din 2015 și este încă neîncheiat.

Rusia a alarmat acum Occidentul după ce a adunat de peste 100.000 de militari în apropierea granițelor Ucrainei, în timp ce a prezentat o serie de cerințe de securitate, inclusiv ca Kievul să nu se alăture niciodată NATO, alianța militară occidentală.

Sentsov a cerut sprijinul neechivoc al Occidentului pentru Ucraina.

"Acesta este unul și același război: Crimeea, Donbasul, noua escaladare, războiul hibrid pe care îl poartă Rusia. Nu numai împotriva Ucrainei, ci mai larg împotriva vecinilor săi - Polonia, statele baltice, Moldova, Georgia, Kazahstan".

În ciuda tensiunilor internaționale, există puține semne de panică în capitala Ucrainei, Kiev.

"Oamenii sunt obișnuiți cu asta. Au încetat să se mai teamă. Nu este că sunt indiferenți. Dar sunt calmi. Se pregătesc pentru ceea ce va urma", a spus Sentsov, adăugând că ar merge să lupte dacă Rusia ar invada.

El a lăudat livrările de arme din SUA și Marea Britanie către Ucraina și a condamnat refuzul Germaniei de a face același lucru sau de a renunța la gazoductul Nord Stream 2 care ar duce gaz direct din Rusia în Germania, ocolind Ucraina.

„Ambiția lui Putin este să fie un lider global care să stea la cârma unor mari părți ale Europei de Est și Asiei”, a spus bărbatul de 45 de ani.

Sentsov, care a executat patru ani de închisoare în Arctica rusă, a cerut și eliberarea altor ucraineni deținuți în Rusia. Kievul spune că sunt peste 120 de persoane care se află în detenție în Rusia.

Sentsov și-a lansat ultimul film anul trecut. Acțiunea din „Rhino” este plasată în anii 1990, la scurt timp după destrămarea Uniunii Sovietice, o perioadă cunoscută pentru creșterea criminalității, fărădelegii și oligarhilor.

Acum lucrează la o poveste plină de căldură, plasată într-un mic oraș american - un scenariu pe care l-a scris în timp ce era în închisoare, unde a fost îndemnat de condițiile dure să caute „luminozitate”.

Dar este prea devreme, a spus el, pentru un film care analizează trecutul mai recent al Ucrainei, de la revolta „Maidan” din 2013-14, care a răsturnat un președinte susținut de Rusia, până la anexarea Crimeei și conflictul din Donbas.

"Războiul continuă. Ce a reprezentat Maidan și pentru ce au murit oamenii, nu am realizat încă. S-ar putea să avem acum o nouă invazie rusă”, a spus Sentsov.