Ministerul rus de Externe a anunțat miercuri seară că ambasadorul american în Rusia i-a transmis răspunsul Washingtonului la cererile Rusiei de retragere a NATO din Europa de Est, în contextul crizei ucrainene, potrivit AFP.

John Sullivan, ambasadorul SUA la Moscova Foto: Valeriy Melnikov / Sputnik / Profimedia Images

Șeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a spus că răspunsul Washingtonului oferă o cale diplomatică serioasă dacă Rusia o dorește Ucraina își poate alege alianțele. Totodată, Blinken a zis că este pregătit să discute cu omologul său rus, Serghei Lavrov, ”în zilele care urmează”.

„Am arătat clar că ne angajăm să menținem și să apărăm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și dreptul statelor de a-și alege propriile aranjamente și alianțe de securitate”, a declarat pentru presă secretarul de stat american.

Ambasadorul SUA John Sullivan „a predat răspunsul scris al administrației americane la proiectul de tratat bilateral privind garanțiile de securitate prezentat anterior de partea rusă” viceministrului rus de externe Alexander Grushko, a declarat diplomația rusă într-un comunicat de presă.

Pentru Washington, perspectiva unei incursiuni militare ruse în Ucraina este din ce în ce mai probabilă, deoarece de săptămâni întregi, zeci de mii de soldați au fost dislocați la granița cu Ucraina.

Kremlinul neagă orice tentativă beligerantă, dar condiţionează o detensionare a situației de garanții precum neextinderea NATO şi o retragere de facto a Alianţei din Europa de Est, ceea ce este inacceptabil, spun occidentalii.