Moneda rusă s-a prăbușit miercuri seară, depășind pragul simbolic de 80 de ruble pentru dolar, o premieră din noiembrie 2020, euro depășind pragul de 90 de ruble, potrivit AFP.

Rubla ruseascaFoto: Captura YouTube

Indicii bursieri și piața valutară sunt împovărate de incertitudinea în jurul unui posibil război, occidentalii acuzând Rusia că pregătește o invazie a Ucrainei și amenințând Moscova cu sancțiuni deosebit de dure.

O prăbușire majoră a bursei și a rublei avusese deja loc luni, determinând banca centrală rusă să intervină prin anunțarea suspendării achiziției de valute străine în încercarea de a limita pierderile.

Principalul indice al Bursei de Valori din Moscova, RTS (denominat în dolari), a pierdut 17% de la începutul anului.

De la începutul lunii ianuarie, rubla a pierdut aproximativ 7% față de dolar și 6% față de euro, monedele americane și europene tranzacționându-se la sfârșitul anului 2021 încă la aproximativ 75, respectiv 85 de ruble.

Semn de îngrijorare, rubla și bursa suferă chiar dacă prețul petrolului este ridicat, depășind 85 de dolari barilul, ceea ce stabilește de obicei cursul pentru valută și acțiunile rusești.

Potrivit experților de la Renaissance Capital, rubla ar putea scădea cu 20% față de dolar în cazul unei escalade militare.

Din 2014 și de la impunerea primelor sancțiuni occidentale, Rusia a încercat să construiască o „cetate” financiară pentru a se imuniza împotriva influențelor externe, parțial cu succes.

Totuși, devalorizarea rublei cântărește foarte mult pentru o populație ale cărei venituri sunt deja consumate de inflația ridicată.