Statele Unite încă se așteaptă la posibilitatea ca Rusia să facă „uz de forța militară” împotriva Ucrainei într-un fel sau altul până la mijlocul lunii februarie, a declarat miercuri adjunctul secretarului de stat al SUA Wendy Sherman, relatează AFP.

Wendy Sherman (sursa foto: Twitter, misiunea SUA la NATO)Foto: Hotnews

„Totul indică” că președintele rus Vladimir Putin „va folosi forța militară la un moment dat, poate de acum până la mijlocul lunii februarie”, a spus ea, asigurând totodată că nu știe dacă a luat „decizia finală” de a trece în ofensivă.

"Nu știu ce se întâmplă în capul președintelui Putin. Există o singură persoană care știe, iar acesta este însuși președintele Putin", a explicat ea în timpul unei conversații online la conferința Strategia Europeană de la Ialta, un forum de reflecție despre „viitorul european al Ucrainei".

„Cred că nici cei din jurul lui nu știu ce va face până la urmă”.

Wendy Sherman a mai spus că Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, care se deschid la începutul lunii februarie cu o ceremonie la care va participa și președintele rus, ar putea „a avea un impact asupra calendarului și gândirii sale”.

„Știm cu toții că Jocurile de la Beijing încep pe 4 februarie cu ceremonia de deschidere și președintele Putin va fi acolo. Cred că, probabil, președintele Xi Jinping nu ar fi încântat dacă Putin ar alege acel moment pentru a invada Ucraina”, a argumentat Wendy Sherman.

Potrivit acesteia, în ciuda discuțiilor diplomatice intense dintre Occident și ruși, „Rusia continuă să-și intensifice amenințarea împotriva Ucrainei chiar în acest moment”.

Prin urmare, Statele Unite vor continua să „preseze pentru diplomație”, în timp ce „se pregătesc pentru ce e mai rău”.

„Ne pregătim pentru toate scenariile” fie că este vorba despre o „invazie totală”, dar și parțială, pentru că „un soldat rus suplimentar care invadează Ucraina este o problemă foarte serioasă, în contradicție cu toate principiile securității internaționale”, a insistat ea.

„De asemenea, trimite un mesaj lumii întregi că alți autocrați pot acționa cu atâta impunitate”, a avertizat ea.

Ea a asigurat că Washingtonul se pregătește și „pentru scenarii de atacuri hibride, subversiune, sabotaj, intimidare”.