O rachetă Falcon 9 scăpată de sub control de SpaceX se va prăbuși pe Lună după ce a petrecut aproape 7 ani de zile pe o orbită haotică în spațiu, anunță mai mulți experți citați de The Guardian.

Racheta SpaceX lansata din Cape Cannaveral, FloridaFoto: Chris Kridler / ImageSource / Profimedia Images

Racheta a fost lansată din statul american Florida în februarie 2015 ca parte a unei misiuni interplanetare de a trimite un satelit meteorologic într-o călătorie de peste 1,5 milioane de kilometri.

Însă după ce și-a epuizat combustibilul necesar primei părți a lansării și a trimis satelitul Deep Space Climate Observatory înspre punctul Lagrange - o poziție aflată în linie directă cu soarele și de 4 ori mai departe decât Luna - racheta a fost scăpată de sub control.

În acest stadiu ea se afla suficient de departe de Pământ pentru a rămâne fără suficient combustibil pentru a se întoarce în atmosferă, dar „îi lipsea de asemenea energia de a scăpa de gravitația sistemului Pământ-Lună”, explică meteorologul Eric Berger într-un articol publicat recent de Ars Tehnica.

„Așadar, aceasta a urmat o orbită oarecum haotică din februarie 2015”, spune el.

Ce știm până acum despre impactul rachetei SpaceX cu Luna

Observatorii cred că racheta ce cântărește aproximativ patru tone se va izbi de Lună cu o viteză de aproximativ 58 de kilometri/secundă în decurs de câteva săptămâni.

Bill Gray, un analist de date care a scris programe software de urmărire a obiectelor spațiale din apropierea Pământului, spune că racheta se va prăbuși probabil pe fața ascunsă a lunii, emisfera opusă celei vizibile de pe Pământ, în apropierea ecuatorului, pe 4 martie.

„Acesta este primul caz accidental [de deșeuri spațiale care să lovească Luna] de care știu”, mai spune acesta.

Locul exact în care se va prăbuși racheta Falcon 9 nu este deocamdată clar datorită efectului imprevizibil al luminii solare care „împinge” asupra rachetei și a „ambiguităților din măsurarea perioadelor sale de rotație” care i-ar putea modifica ușor orbita.

„Aceste efecte imprevizibile sunt foarte mici. Dar ele vor continua să se acumuleze până pe 4 martie”, spune Gray.

Acesta spune de asemenea că, cel mai probabil, coliziunea nu va putea fi observată de pe Pământ. „Avem grosul Lunii care ne stă în cale și, chiar dacă ar fi pe partea vizibilă, impactul va avea loc la doar câteva zile după o lună nouă”, explică acesta.

Citește și: