Kazahstanul, Kârgâzstanul și Uzbekistanul, trei țări din Asia Centrală, se confruntau marți cu întreruperi masive de energie electrică care afectau funcționarea unor infrastructuri importante, o defecțiune accidentală, potrivit autorităților, dar a cărei cauză nu a fost încă stabilită, transmite AFP.

Pana de curentFoto: Dreamstime

O mare parte din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, a rămas fără curent electric, la fel ca și capitala Uzbekistanului, Tașkent, și capitala Kârgâzstanului, Bișkek.

Un purtător de cuvânt al ministerului energiei din Kârgâzstan a declarat pentru AFP că întreruperile de curent s-au datorat "unui accident care a afectat rețeaua energetică regională", fără a oferi mai multe detalii.

Ministerul Energiei din Uzbekistan a afirmat că incidentul are legătură cu un accident produs în rețeaua din Kazahstan.

Potrivit presei, Aeroportul Internațional Manas din Bișkek a fost nevoit să apeleze la o sursă de energie de rezervă. "Aeroportul funcționează (...), dar nu la capacitate maximă", a precizat aeroportul într-un comunicat citat de presa locală, adăugând că încă poate prelua avioane.

De asemenea, în Bișkek, mass-media a raportat că întreruperile de curent au oprit stațiile de pompare, afectând distribuția apei curente.

În toamna anului trecut, mai multe țări din Asia Centrală au suferit întreruperi majore de energie electrică, ilustrând situația deteriorată și interdependentă a rețelelor electrice din această regiune.

(foto articol © Fpro | Dreamstime.com)