Ucraina a declarat, duminică, că dorește să demonteze orice grup pro-rus, după ce Marea Britanie a acuzat Moscova că încearcă să impună un lider pro-rus la Kiev, pe fondul tensiunilor de la granița cu Ucraina, potrivit La Libre, citat de Rador.

Voluntari ucraineniFoto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a acuzat, sâmbătă, Rusia că încearcă să "instaleze un lider pro-rus la Kiev" și că "ia în considerare ocuparea" Ucrainei, acuzații pe care Rusia le-a numit "absurde".

"Statul nostru își va continua politica de dezmembrare a oricărei structuri oligarhice și politice care ar putea contribui la destabilizarea Ucrainei sau să fie complice cu ocupanții ruși", a declarat, duminică, Mihailo Podoliak, consilier al șefului administrației prezidențiale ucrainene, în nişte comentarii trimise AFP.

La rândul său, Ministerul rus de Externe a cerut Marii Britanii "să nu mai răspândească prostii" și "să înceteze cu provocările sale stupide […] care sunt foarte periculoase în situația actuală".

Diplomația britanică a afirmat că "fostul deputat ucrainean Evgheni Muraiev este considerat un potențial candidat", dar nu este singurul: serviciile ruse de informații întrețin "legături cu mulți foști politicieni ucraineni" .

Reacționând la aceste acuzații, dl. Muraiev a cerut oprirea "împărțirii noastre în pro-ruși și pro-occidentali", subliniind totodată că țara sa are nevoie de "noi lideri politici" ghidați de "interesele naționale ale Ucrainei și ale poporului ucrainean".

Diplomația britanică a menționat și numele lui Serghei Arbuzov (primul viceprim-ministru al Ucrainei din 2012 până în 2014, apoi prim-ministru interimar), Andrii Kluiev (care a condus administrația prezidențială a fostului șef al statului ucrainean Viktor Ianukovici), Volodimir Sivkovici (fost secretar adjunct al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei) sau chiar Mykola Azarov (prim-ministru al Ucrainei din 2010 până în 2014).

"Unii dintre ei sunt în contact cu agenți de informații ruși care sunt în prezent implicați în planificarea unui atac asupra Ucrainei", a declarat Ministerul de Externe britanic. Washingtonul a numit acuzațiile "profund îngrijorătoare".

Papa Francisc a declarat, duminică, că urmărește "cu îngrijorare" tensiunile tot mai mari din Ucraina, care pun sub semnul întrebării securitatea continentului european, solicitând o zi de rugăciune pentru pace miercurea viitoare.

Scenariul că Rusia şi-ar putea ocupa vecinul a fost numită "inepţie" de către șeful Marinei Germane, viceamiralul Kay-Achim Schönbach. Comentarii care l-au făcut să trebuiească să demisioneze şi care au fost anunțate de Ministerul German al Apărării.