Președintele cubanez Miguel Diaz-Canel și președintele rus Vladimir Putin au vorbit luni la telefon despre dorința lor de a „întări relațiile bilaterale” și „parteneriatul strategic” dintre cele două țări, potrivit AFP.

Miguel Diaz CanelFoto: Wikipedia

Conversația s-a concentrat pe „cooperarea bilaterală în comerț, economie și investiții”, potrivit unui comunicat al Kremlinului, și „coordonarea în continuare a activităților celor două țări pe arena internațională, în conformitate cu principiile parteneriatului strategic și tradițiile de prietenie și înțelegere reciprocă".

Cei doi bărbați „și-au confirmat disponibilitatea de a lucra strâns împreună pentru a consolida relațiile bilaterale și au convenit să intensifice contactele la diferite niveluri”, se mai arată în comunicat.

La rândul său, președintele Diaz-Canel a lăudat pe Twitter „convorbirea telefonică cordială și fructuoasă” cu omologul său rus, despre „starea excelentă” a relațiilor, „dezvoltarea viitoare” a legăturilor lor și despre „situația internațională actuală”.

Apelul vine pe fondul crizei de la granița dintre Ucraina și Rusia, adjunctul ministrului rus de externe Serghei Riabkov spunând „că nu exclude” trimiterea de forțe ruse către aliații Rusiei de pe continentul american, în Venezuela sau în Cuba, în caz de eșec al diplomației.

„Dacă Rusia ar merge în această direcție, am reacționa cu hotărâre”, a răspuns consilierul pentru securitate națională la Casa Albă, Jake Sullivan.