Fostul premier israelian Benjamin Netanyahu, acuzat de corupție într-o serie de dosare, a declarat luni seară că a refuzat un acord de recunoaștere a vinovăției care i-ar pune de facto capăt carierei politie, scrie AFP.

Fostul premier israelian Benjamin NetanyahuFoto: Yonatan Sindel / AFP / Profimedia Images

Fostul premier este acuzat că a primit cadouri (șampanie, bijuterii, trabucuri) de la personalități înstărite, că a încercat să-și asigure o acoperire favorabilă de la cel mai mare cotidian plătit al Israelului, Yediot Aharonot și că a favorizat un magnat de telecomunicații cu un scop similar.

Acuzat de corupție, încălcare a încrederii și delapidare, cel mai longeviv șef de guvern din istoria țării, aflat la putere în special din 2009 până în iunie anul trecut, și-a proclamat nevinovăția și a acuzat instanțele că ar fi organizat o „lovitură de stat” împotriva lui.

În ultimele săptămâni, Netanyahu a negociat cu instanțele de judecată un acord în care acesta să pledeze vinovat pentru anumite acuzații pentru a evita o posibilă pedeapsă cu închisoarea.

Potrivit presei israeliene, acordul ar include o clauză de „turpitudine morală”, care ar avea ca efect, conform legii israeliene, interzicerea lui Netanyahu, în vârstă de 72 de ani, de a fi membru al parlamentului pentru următorii șapte ani, punând astfel capăt carierei sale politice.

"În ultimele zile, în mass-media au fost făcute acuzații false cu privire la lucruri pe care le-aș fi acceptat, cum ar fi denumirea de „turpitude morală". Nu este adevărat", a spus Netanyahu, actualul lider al Likudului, într-un mesaj difuzat în ebraică pe rețelele de socializare.

„Voi continua să conduc Likudul (...) cu scopul de a conduce Israelul”, a adăugat Netanyahu, mulțumind „milioanelor” de israelieni, care îl „suțin” în problemele sale juridice.