După Ambasada SUA şi Marea Britanie a început să-şi retragă membrii ai ambasadei din Ucraina, pe fondul avertismentelor privind o invazie rusă, scrie BBC, citat de news.ro. Oficialii au spus că nu au existat ameninţări specifice la adresa diplomaţilor britanici, dar aproape jumătate din personalul care lucrează în Kiev se va întoarce în Marea Britanie.

Voluntari ucraineniFoto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images

Anunţul vine în momentul în care SUA au ordonat rudelor personalului ambasadei sale să părăsească Ucraina, afirmând că o invazie a Rusiei ar putea avea loc „în orice moment”.

Rusia a negat că are planuri pentru o acţiune militară în Ucraina.

Departamentul de stat american şi-a avertizat cetăţenii să nu călătorească în Ucraina şi Rusia din cauza tensiunilor permenente şi a „potenţialului de hărţuire împotriva cetăţenilor americani”.

„Există indicii că Rusia plănuieşte o acţiune militară semnificativă împotriva Ucrainei”, a spus un avertizor al Departamentului de Stat.

„Am autorizat plecarea unora dintre angajaţii de la Ambasada din Kiev şi am dispus ca toţi membrii familiilor angajaţilor să plece”, a declarat într-un briefing de presă, un înalt oficial al Departamentului de Stat.

De asemenea, gradul de risc pentru călătoriile în Ucraina este 4 din cauza ”ameninţării crescute privind o acţiune militară rusească”. Gradul de risc era oricum la nivelul 4 - Nu călătoriţi, din cauza COVID-19, a adăugat el.

Uniunea Europeană nu va face acelaşi lucru în acest moment. Şeful politicii de securitate a UE, Josep Borrell, a declarat că nu va „dramatiza” tensiunile.