Preşedintele fundaţiei înfiinţate de tatăl Annei Frank a criticat o investigaţie recentă care numeşte un notar evreu ca principal suspect al denunţului către nazişti, spunând că cercetarea este ''plină de erori'' şi nu oferă nicio dovadă, a relatat un ziar elveţian, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Anne FrankFoto: aboutholocaust.com

Anne şi alţi şapte evrei au fost descoperiţi de nazişti pe 4 august 1944 după ce s-au ascuns timp de aproape doi ani într-o anexă secretă deasupra unui depozit din Amsterdam. Au fost deportaţi toţi opt, iar Anne a murit în lagărul de la Bergen Belsen la vârsta de 15 ani. Jurnalul său, devenit faimos, a fost publicat de tatăl ei, Otto Frank.

O echipă din care a făcut parte Vincent Pankoke, un fost agentul FBI, şi circa 20 de istorici, criminalişti şi specialişti în baze de date a anunţat săptămâna trecută ca principalul suspect în dezvăluirea ascunzătorii este un personaj relativ necunoscut, notarul evreu Arnold van den Bergh. O carte care detaliază concluziile anchetei a fost publicată marţi.

''Nu contribuie la aflarea adevărului, ci la confuzie, iar în plus, este plină de erori'', a declarat John Goldsmith, preşedintele Fondului ''Anne Frank'', cu sediul la Basel, înfiinţat de Otto Frank, într-un interviu publicat de ziarul elveţian Blick am Sonntag.

Au existat şi alţi experţi care au subliniat că dovezile împotriva Van den Bergh nu sunt concludente. Goldsmith a spus că echipa de cercetători, care, în opinia sa, este mai degrabă un proiect comercial, decât academic, nu a oferit dovezi în sprijinul celor afirmate.

''O astfel de dovadă pur şi simplu nu a fost oferită. Diseminarea pur şi simplu a unei afirmaţii care devine apoi un fapt în discuţiile din spaţiul public este la graniţa cu o teorie a conspiraţiei'', a mai spus Goldsmith.

''Acum principala afirmaţie este: un evreu a trădat alţi evrei. Persistă în amintire şi este neliniştitor''.