Fosta viceministră britanică a Transporturilor, Nusrat Ghani, a susținut duminică că a fost revocată din funcție într-o remaniere guvernamentală din 2020, deoarece credința ei „musulmană” a reprezentat „o problemă”, reaprinzând acuzațiile de islamofobie în cadrul partidului conservator al lui Boris Johnson, relatează AFP. Pe de altă parte, biroul premierului spune că Boris Johnson a invitat-o pe Ghani să facă o plângere oficială, iar ea nu a făcut-o, scrie Reuters.

Boris JohnsonFoto: Captura YouTube

Nusrat Ghani, în vârstă de 49 de ani, a declarat pentru Sunday Times că o persoană din conducerea Partidului Conservator i-a explicat în februarie 2020 că „originile și credința ei” au fost definitorii în îndepărtarea sa din guvern.

”Mi s-a spus că, la ședința de remaniere din Downing Street, „credința mea musulmană” a fost invocată ca fiind „o problemă”, că o femeie musulmană de la guvernare îi făcea pe colegii mei să simtă inconfortabil și că erau temeri că nu sunt loială partidului pentru că nu făceam suficient pentru a îl apăra împotriva acuzațiilor de islamofobie”, a declarat ea.

"A fost ca un pumn în stomac. M-am simțit umilită și neputincioasă", a declarat deputata, spunând că nu a vorbit public despre asta la acea vreme pentru că a fost avertizată că va fi "ostracizată de colegii săi" și că „cariera și reputația ei ar fi distruse”.

Biroul Prim-ministrului britanic a declarat duminică că Boris Johnson s-a întâlnit cu parlamentarul musulman Nusrat Ghani după ce aceasta a fost concediată și ulterior a invitat-o ​​să facă o plângere oficială.

Johnson îi scrisese lui Ghani „exprimându-și îngrijorarea gravî (cu privire la posibila islamofobie) și invitând-o să înceapă un proces formal de plângere. Ea nu a făcut-o ulterior”, a declarat un purtător de cuvânt al premierului.