Guvernul peruan a anunţat sâmbătă stare de urgenţă de mediu pe o perioadă de 90 de zile pentru zona de coastă afectată de scurgerea a 6.000 de barili de ţiţei în urmă cu o săptămână, scrie AFP.

Prin această măsură, autorităţile plănuiesc o "gestionare durabilă a zonelor afectate", cu "lucrări de recuperare şi salubrizare" pentru atenuarea consecinţelor acestei catastrofe.

Coasta peruviană situată la nord de capitală a fost poluată ca urmare a deversării produse în timpul descărcării de ţiţei dintr-un tanc la rafinăria La Pampilla, deţinută de compania spaniolă Repsol, în regiunea Lima.

Potrivit rafinăriei, accidentul, care a avut loc pe 15 ianuarie, a fost cauzat de valurile mari create în urma erupţiei vulcanice din Tonga. Nava-tanc "Mare Doricum" sub pavilion italian, era încărcat cu 965.000 de barili de ţiţei.

Ministerul mediului consideră că declararea stării de urgenţă este justificată de faptul că deversarea "constituie un eveniment brusc, cu impact semnificativ asupra ecosistemului marin de coastă care are o diversitate biologică importantă" şi reprezintă un "risc ridicat pentru sănătatea publică".

Această declaraţie indică faptul că Repsol este responsabilă pentru implementarea planului de acţiune imediat şi pe termen scurt.

Repsol consideră însă că nu ar trebui să îşi asume responsabilitatea pentru acest dezastru, subliniind că autorităţile maritime peruviane nu au emis un avertisment cu privire la posibilele consecinţe ale erupţiei din Tonga. Cu toate acestea, compania a trimis echipe şi echipamente specializate pentru combaterea poluării pe mare şi pe uscat.

Potrivit autorităţilor peruane, scurgerea de ţiţei se deplasează cu ajutorul curentului marin spre nord, ceea ce pune în pericol flora şi fauna din două arii naturale protejate, rezervaţia naţională a sistemului de insule şi insuliţe "pe aproximativ 512 hectare" şi aria protejată Ancon "pe 1.758 hectare".

Scurgerea de petrol a poluat deja 21 de plaje şi a provocat moartea unor speciilor marine, în timp ce potenţialele sale efecte economice sunt îngrijorătoare, în special în privinţa activităţii pescarilor şi a turismului.

Autorităţile peruane au cerut miercuri despăgubiri companiei Repsol, căreia i-au dat zece zile pentru a se conforma tuturor acţiunilor de curăţare şi decontaminare. (Sursa: Agerpres)