Jurnalista turcă Sedef Kabas a fost arestată şi plasată în detenţie preventivă, sâmbătă, pentru ''insultă adusă preşedintelui'', după ce ea a citat la televiziune un proverb considerat ca vizându-l pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP, Reuters şi DPA, potrivit Agerpres.

Sedef KabasFoto: Captura video

''Există un proverb foarte celebru, potrivit căruia capul încoronat devine mai înţelept. Dar vedem că acest lucru nu este adevărat. Boul nu devine rege intrând în palat, dar palatul devine staul'', a declarat vineri jurnalista, una extrem de cunoscută în Turcia, în direct pe canalul de televiziune Tele1.

Sedef Kabas a publicat proverbul şi pe contul său de Twitter, unde are aproximativ 900.000 de urmăritori.

Reţinută în noaptea de vineri spre sâmbătă la domiciliul său din Istanbul, jurnalista a fost supusă interogatoriului şi ulterior plasată în arest preventiv, a indicat avocatul său, Ugur Poyraz. ''Sperăm că supremaţia legii va reveni în curând în Turcia'', a adăugat Poyraz.

''Arestarea lui Sedef Kabas pentru 'insultă adresată preşedintelui' este o gravă atingere adusă libertăţii de exprimare'', a reacţionat Sindicatul jurnaliştilor din Turcia (TGS).

''Onoarea biroul prezidenţial este onoarea ţării noastre. Condamn insultele vulgare făcute împotriva preşedintelui nostru şi a biroului său'', a afirmat şeful Direcţiei de comunicaţii din Turcia, Fahrettin Altun.

ONG-urile denunţă constant încălcările libertăţii presei în Turcia, în special după tentativa de puci din iulie 2016, care a fost urmată de arestarea a zeci de jurnalişti şi închiderea mai multor media considerate ostile.

În clasamentul pe 2021 privind libertatea presei, realizat de Reporteri Fără Frontiere, Turcia se plasează pe locul 153 din 180.