Noul guvern centrist al Bulgariei este hotărât să aducă țara balcanică în zona euro în 2024, a declarat vineri ministrul de Finanțe Assen Vassilev pentru Reuters într-un interviu.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vassilev, un absolvent de la Harvard, care a preluat postul în decembrie, a declarat că nici inflația în creștere, nici ținta de deficit fiscal din acest an nu ar trebui să împiedice țara să adopte moneda euro la nivelul actual de 1,95583 leva pe euro.

"Am reconfirmat ținta de la 1 ianuarie 2024 ca Bulgaria să adopte euro. Tehnic, facem toată munca, merge destul de bine, așa că credem că nu vor fi probleme acolo", a spus Vassilev, adăugând că el este „destul de încrezător” cu privire la data intrării.

Cu produsul intern brut pe cap de locuitor la puțin peste jumătate din media UE, Bulgaria încearcă să adopte moneda euro pentru a accelera ritmul de a-i ajunge din urmă colegii occidentali mai bogați.

"Există două mari beneficii: costul de a face afaceri va scădea, iar celălalt este încrederea investitorilor. Când faci parte din euro, investitorii se simt mult mai confortabil", a spus el.

Bulgaria este unul dintre cele mai puțin îndatorate state membre ale UE și îndeplinește criteriile nominale pentru aderarea la zona euro, cu excepția cerinței privind inflația, care a crescut din cauza creșterii prețurilor la energie.

Vassilev a spus că inflația va ajunge ușor peste media UE în 2022 din cauza costurilor cu energia, dar crede că se va apropia de media UE anul viitor.

Pentru a-și îndeplini obiectivul de aderare în zona euro, Bulgaria trebuie să le demonstreze colegilor săi mai bogați din vest că este hotărâtă să combată corupția la scară largă și să-i convingă pe bulgari că trecerea la euro nu ar duce la prețuri mai mari.

Jumătate dintre bulgari nu văd încă adoptarea monedei euro ca pe o mișcare pozitivă, iar aproximativ 77% se tem că aceasta ar duce la prețuri abuzive în timpul schimbării, potrivit unui sondaj Eurobarometru publicat în iulie.

Vassilev este încrezător că reformele planificate vor avea rezultate în lupta împotriva corupției, în timp ce o campanie de informare țintită, care începe în această vară, ar trebui să stimuleze sprijinul public pentru moneda unică.