Președintele turc Tayyip Erdogan a avertizat vineri că un conflict militar dintre Rusia și Ucraina ar echivala cu o „încălcare gravă” și inacceptabilă a păcii regionale, repetând totodată oferta sa de a media. Erdogan a spus că va vizita Ucraina la începutul lunii februarie și că ar putea vizita și Moscova pentru a discuta și cu Vladimir Putin, sperând să-i reunească în curând pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și pe președintele rus, relatează Reuters.

Recep ErdoganFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Turcia, membră NATO, are legături bune atât cu Kievul, cât și cu Moscova, dar se opune politicilor ruse din Siria și Libia și anexării Peninsulei Crimeea în 2014. Surse diplomatice turce au declarat joi că atât Rusia, cât și Ucraina sunt deschise ca Turcia să joace un rol de relaxare a tensiunilor.

„Orice dezvoltare în regiunea dintre Rusia și Ucraina, de la încălcarea frontierei până la izbucnirea unui război, va aduce o încălcare gravă a păcii regionale și va provoca un disconfort grav în regiune”, a spus Erdogan.

El le-a mai spus reporterilor de la Istanbul că Turcia are legături bune cu Ucraina - căreia Ankara i-a vândut drone anul trecut, înfuriind Rusia - și că legăturile sale cu Moscova avansează „într-o pace care nu s-a mai văzut în istoria noastră”.

"Nu putem accepta ca aceste evoluții pozitive să se transforme în negative între Rusia și Ucraina. Prin urmare, putem fi un mediator în găsirea păcii între Rusia și Ucraina", a spus el, adăugând că le-a spus omologilor săi din Rusia și Ucraina că Turcia este pregătită să joace orice rol care ar putea rezolva lucrurile.

Joi, Erdogan a spus că va vizita Ucraina la începutul lunii februarie și că speră să-i reunească în curând pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și pe președintele rus Vladimir Putin.

El a spus vineri că ar putea vizita Moscova pentru a discuta problema și cu Putin, dar nu a detaliat.