Ivanka Trump, fiica fostului președinte american, a fost invitată joi să depună mărturie în fața Comisiei Camerei, încercând să facă lumină asupra rolului lui Donald Trump în atacul de la Capitoliu, scrie AFP.

Ivanka TrumpFoto: Jim Watson / AFP / Profimedia Images

Este prima dată când unui membru al familiei Trump i s-a cerut direct să coopereze cu ancheta asupra evenimentelor din 6 ianuarie 2021.

Comisia parlamentară a trimis o scrisoare, joi, celei care i-a fost un consilier apropiat lui Donald Trump când se afla la Casa Albă. Grupul de oficiali aleși subliniază că Ivanka Trump pare să fi avut cunoștință despre încercarea tatălui ei de a-l convinge pe vicepreședintele de atunci Mike Pence să înceteze numărarea voturilor electoratului.

Tocmai această numărătoare, care a consemnat oficial înfrângerea lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din 2020, i-a stârnit pe susținătorii fostului președinte forțând intrarea în Congresul american, imagini urmărite cu uimire în întreaga lume.

„Comisia dorește să discute despre orice conversație la care ați asistat sau la care ați fi participat cu privire la planul președintelui de a întrerupe sau împiedica numărarea voturilor alegătorilor”, detaliază în această scrisoare alesul Bennie Thompson, şef al comitetului.

„Una dintre discuțiile președintelui cu vicepreședintele a fost la telefon în dimineața zilei de 6 ianuarie”, continuă el. — Ai fost prezentă în Biroul Oval și ai observat cel puțin o parte din această conversație telefonică.

În această misivă de opt pagini, grupul de aleși îi cere și Ivankăi Trump să-și reconstituie activitățile din ziua revoltei și să ofere o privire de ansamblu asupra măsurilor luate – sau nu – de Casa Albă în acea zi.

El îi oferă „o întâlnire pe 3 sau 4 februarie”.