China și Rusia au blocat joi la ONU o cerere a SUA de săptămâna trecută de a sancționa cinci nord-coreeni, unul care locuiește în Rusia, ceilalți patru pe teritoriul chinez, ca răspuns la recentele lovituri cu rachete ale Coreei de Nord, au declarat diplomații pentru AFP.

Kim Jong UnFoto: KCNA

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au avut până la ora 20:00 GMT să se pronunțe asupra cererii americane. Blocajul Chinei a avut loc cu două ore înainte de o nouă reuniune cu ușile închise a Consiliului de Securitate privind Coreea de Nord, solicitată de Washington. A fost urmată de opoziția tot din partea Rusiei față de propunerea americană.

Conform regulilor în vigoare la ONU, acest blocaj are o durată de șase luni. La sfârșitul mandatului, este posibil ca o țară membră a Consiliului de Securitate să-l prelungească cu trei luni, apoi cu o zi suplimentară înainte ca propunerea să dispară definitiv de pe masa ONU.

Odată cu Beijingul, Moscova a fost de mult timp pe linia de a nu intensifica presiunea asupra Phenianului, chiar a și solicitat scutirea de sancțiunile internaționale în scopuri umanitare.

Pe 12 ianuarie, Washington-ul i-a sancționat pe cei cinci nord-coreeni în cauză, apoi a cerut Comitetului de sancțiuni al ONU responsabil pentru Coreea de Nord să-și extindă măsurile individuale asupra acestor cinci persoane.

Orice decizie a unui Comitet de Sancțiuni trebuie să obțină unanimitatea celor 15 membri ai Consiliului de Securitate.