Benedict al XVI-lea și-a exprimat joi „șocul și rușinea” în fața infracțiunilor de pedofilie din biserica germană, după publicarea unui raport independent care îl implică în gestionarea violenței sexuale împotriva minorilor, potrivit AFP.

Papa Benedict al XVI-leaFoto: Reuters

Papa emerit german, în vârstă de 94 de ani, care „nu era la curent cu raportul” și-l ”va examina în zilele următoare”, „își exprimă apropierea personală și rugăciunea pentru toate victimele”, potrivit unui comunicat al secretarului său special, episcopul Georg Gänswein, trimis jurnaliştilor.

Raportul independent prezentat joi în Germania îl implică grav pe Benedict al XVI-lea, care și-a dat demisia în 2013, în gestionarea atacurilor sexuale împotriva minorilor din arhiepiscopia München și Freising, pe care le-a condus între 1977 și 1982.

Potrivit avocaților care au contribuit la raportul comandat de Biserică, cardinalul Joseph Ratzinger, înainte de a deveni papă, nu a făcut nimic pentru a îndepărta patru clerici suspectați de violență sexuală împotriva minorilor.

Aceștia denunță, de asemenea, mușamalizările sistematice ale cazurilor de violență împotriva minorilor între 1945 și 2019 menite, potrivit acestora, „să protejeze instituția Bisericii”.

Benedict al XVI-lea, care locuiește la pensie într-o mănăstire din Vatican, a respins „strict” orice responsabilitate, într-o declarație transmisă avocaților.

La rândul său, Vaticanul și-a reiterat „sentimentul de rușine și remușcări” și a indicat că „va citi textul în zilele următoare” pentru a „studia corect detaliile”.