​​Tensiunile pe axa Moscova-Washington rămân la cote ridicate. Kremlinul a reacționat, joi dimineață, calificând drept „destabilizatoare” declarațiile președintelui SUA, Joe Biden, care a promis „un dezastru pentru Rusia” dacă aceasta va ataca Ucraina.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Declarațiile se repetă fără încetare și nu contribuie cu nimic la atenuarea tensiunilor actuale. Mai mult, ele pot contribui la destabilizarea situației”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP.

Potrivit acestuia, astfel de declarații „pot stârni speranțe total false printre capetele înfierbântate ale unor lideri ucraineni care ar putea fi tentați să rezolve prin forță problemele din sud-estul Ucrainei", unde Kievul se confruntă din 2014 cu separațiștii pro-ruși înarmați.

Președintele american Joe Biden a promis „un dezastru pentru Rusia” dacă va ataca, susținând că „dacă invadează, va plăti”, invocând sancțiuni bancare fără precedent și imposibilitatea de a face tranzacții în dolari. El a subliniat, de asemenea, riscul unor pierderi „grele” de vieți omenești.

Rusia a desfășurat zeci de mii de militari la granițele Ucrainei în ultimele luni, stârnind temeri privind o invazie. Moscova neagă o astfel de intenție, însă Kremlinul insistă asupra garanțiilor scrise de securitate din partea SUA, inclusiv promisiunea că Kievul nu va intra în NATO.

După o serie de discuții diplomatice în Europa săptămâna trecută, Moscova și Washingtonul înceracă din nou vineri să dezamorseze amenințarea unui nou conflict în Ucraina, în timpul unei întâlniri față în față la Geneva între șeful diplomației americane Antony Blinken și omologul său rus, Serghei Lavrov.