Israelul a convenit cu compania germană Thyssenkrupp Marine Systems ca aceasta să dezvolte și să producă trei submarine cu tehnică de vârf pentru Marina israeliană, în cadrul unui acord în valoare de 3 miliarde de euro (3,4 miliarde de dolari), a anunțat joi Ministerul israelian al Apărării, citat de Reuters.

Submarin israelian din clasa DolphinFoto: JACK GUEZ/ AFP/ Profimedia Images

Părțile au semnat, de asemenea, un acord de cooperare strategică industrială care se ridică la peste 850 de milioane de euro, a precizat ministerul.

Primul dintre submarine, care face parte dintr-o nouă serie pe care Israelul o numește Dakar, va fi livrat în termen de cel mult nouă ani, potrivit guvernului israelian.

Marina israeliană operează cinci submarine din clasa Dolphin, construite în Germania, iar un al șaselea este comandat și în construcție în Germania.

Cele trei submarine Dakar vor înlocui trei dintre cele trei Dolphin învechite.

"Aș dori să mulțumesc guvernului german pentru asistența sa în negocierea acordului și pentru angajamentul său față de securitatea Israelului", a declarat ministrul apărării Benny Gantz.

"Sunt convins că noile submarine vor moderniza capacitățile marinei israeliene și vor contribui la superioritatea de securitate a Israelului în regiune.", a adăugat el.

Acordul include, de asemenea, construirea unui simulator de antrenament în Israel și furnizarea de piese de schimb.

Anunțul vine cu doar câteva zile înainte ca cabinetul israelian să discute formarea unei comisii de anchetă care să analizeze procesul decizional, din 2009 până în 2016, care a stat la baza achizițiilor anterioare de submarine, dar și de nave dotate cu rachete din Germania.

Procurorii israelieni au acuzat anul trecut mai mulți israelieni, inclusiv un om de afaceri, un fost ofițer de marină și un fost ministru, de luare de mită, spălare de bani și invazie fiscală în legătură cu acele achiziții.

Thyssenkrupp a declarat că o anchetă internă nu a găsit nicio dovadă de corupție în gestionarea vânzărilor, iar autoritățile israeliene nu au luat nicio măsură împotriva conglomeratului german.