Jean-Michel Blanquer, ministrul francez al educației, a fost ținta unor critici vehemente după ce a anunțat noi măsuri anti-Covid stricte pentru școli în timp ce se afla în concediu în Ibiza, relatează CNN.

Jean-Michel BlanquerFoto: Alfonso Jimenez / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Regret simbolismul”, a declarat Blanquer marți în fața parlamentului francez. El a venit ulterior cu o precizare pentru televiziunea franceză TF1: „Iarna nu este deloc ca vara [în Ibiza]”.

„Eram doar afară, în legătură cu guvernul”, a mai explicat el.

Blanquer a anunțat noile măsuri printr-un interviu telefonic acordat cotidianului francez Le Parisien pe 2 ianuarie. Redactorul-șef al publicației a afirmat ulterior că n-avea idee că ministrul a acordat interviul din Ibiza.

Printre măsurile anunțate de acesta s-a numărat și creșterea numărului de testări în școli după ce un coleg este depistat cu coronavirusul, pentru a evita trecerea întregii clase la învățământul online.

Grevă cauzată de noile măsuri anti-Covid din școlile franceze

„Există o discrepanță între ceea ce reprezintă Ibiza și ceea ce trăiau colegii noștri în fiecare zi înainte de această întoarcere la ore”, a declarat miercuri Guislaine David, purtătorul de cuvânt al unuia din sindicatele franceze din domeniul educației.

Profesorii francezi au organizat pe 13 ianuarie una dintre cele mai mari greve din ultimele decenii pentru a protesta față de noile măsuri anti-Covid.

Blanquer a mai declarat în fața aleșilor de la Paris că prezența sa la Ibiza nu i-a afectat decizia privind măsurile sau capacitatea de a-și îndeplini atribuțiile. Ministrul nu a încălcat restricțiile de călătorie franceze prin deplasarea în Spania.

Franța a raportat marți un număr record de 464.769 de infecții cu coronavirusul depistate în 24 de ore, depășind recordul anterior stabilit săptămâna trecută cu aproape 100.000 de cazuri.

Bilanțul total al persoanelor care și-au pierdut viața din cauza COVID-19 în această țară a urcat la 128.628 după ce marți au fost raportate 375 de noi decese.