Este o pasăre? Este un avion? Nu! Este o campanie de propagandă din Venezuela menită să îl prezinte pe președintele Nicolás Maduro drept un supererou numit „SuperBigote” sau „SuperMustață”, relatează The Guardian.

Nicolas Maduro se crede „SuperMustata”Foto: Captura YouTube

Supereroul musculos care a fost creat pentru o serie de desene animate, semănând cu dictatorul venezuelean, a fost primit cu entuziasm sau derâdere, în funcție de simpatiile politice din țara sud-americană.

Susținătorii lui Maduro l-au ridicat în slăvi pe personajul „indestructibil” care a apărut și la televiziunea de stat pentru a-și etala superputerea - un pumn de fier - cu care apără patria socialistă de un antagonist ce amintește de fostul președinte american Donald Trump.

„Este fantastic! Nu îl ratați”, a scris pe Twitter secretarul de stat pentru comerț Luis Villegas Ramírez după difuzarea ultimului episod în care SuperMustață a încercat să trimită vaccinuri anti-Covid cubaneze, rusești și din China cetățenilor Venezuelei - doar pentru ca transportul să fie blocat de către Statele Unite cu ajutorul inamicilor domestici ai lui Maduro.

„Îi vom distruge în sfârșit! Vor suferi! Vor plânge! Vor fi epicentrul global al pandemiei!”, se laudă imperialistul american într-un accent puternic spaniol înainte ca SuperMustață să salveze ziua.

„Nimeni nu se pune cu SuperMustață”, a notat pe Twitter și televiziunea de stat VTV.

SuperMustață, ridiculizat în Venezuela

Adversarii lui Maduro au ridiculizat seria în timp ce analiștii politici afirmă că aceasta este o nouă tentativă de a-i clădi un cult al personalității.

Alții s-au întrebat de ce omnipotentul SuperMustață nu și-a putut proteja țara de catastrofa umanitară cu care se confruntă.

Julio Borges, un cunoscut lider al opoziției, a sugerat că numele de „Super Distrugătorul Venezuelei” ar fi mai potrivit.

Guillermo Zubillaga, un analist politic de la Consiliul Americilor specializat în Venezuela, afirmă însă că există o logică în spatele desenelor ridicole.

El crede că propagandiștii regimului lui Maduro vor să sublinieze invincibilitatea unui politician care, în pofida tuturor impedimentelor, a reușit să se mențină la putere.

Propaganda lui Nicolas Maduro

„Superputerea sa este agățatul de putere”, afirmă Zubillaga, amintind de sprijinul puternic pe care îl primește Maduro din partea Chinei și a Rusiei, care săptămâna trecută a refuzat să excludă amplasarea unor baze militare în Venezuela dacă NATO nu acceptă garanțiile de securitate pe care le solicită.

„Mesajul pe care vor să îl transmită este că sunt în control deplin”, spună analistul cu privire la oficialii regimului Maduro.

Hugo Chávez, predecesorul lui Maduro, a fost omagiat la rândul său într-un desen animat în care revoluționari din America Latină precum Che Guevarra și José Felix Ribas îl întâmpină la intrarea în rai.

„Dilema dictatorului este că el trebuie să se prezinte apropiat de popor dar în același timp mult deasupra oamenilor de rând și, mai ales, deasupra anturajului său din moment ce ar putea fi trădat de cineva la un moment dat. Un desen animat pare să submineze ușor această aparență a distanței”, spune și Frank Dikötter, autorul unei cărți despre cultul personalității din secolul XX și profesor la Universitatea Hong Kong.

Dikötter amintește că arta a fost dintotdeauna folosită pentru a semnala calități extraordinare și chiar supranaturale ale liderilor politici.

„Însă parcă niciodată chiar așa”, spune el.

Citește și: